Kategorije
VIJESTI

Lavić: Hrvatskoj se žuri da nametne UZP izborni zakon u BiH

(Patria) – Prof. dr. Senadin Lavić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu tvrdi kao je nedopustivo i neprihvatljivo da susjedna država Hrvatska predlaže Izborni zakon za državu Bosnu i Hercegovina.

“To je nepojmljivo u današnjoj Europi. Tuđmanova Hrvatska je bila dio UZP i učestvovala je u međudržavnom, internacionalnom vojnom sukobu. Istovremeno, bilo bi nelegalno nametati ‘novi Izborni zakon’ jer su izbori za 2022. godinu već raspisani. Očito se državi Hrvatskoj nekuda žuri jer su vjetrovi podrške konceptu građanskog društva za Bosnu puhnuli iz bitnih destinacija Evrope. Njemačka i Britanija podržavaju demokratski razvitak Bosne i Hercegovine i njezino pristupanje euroatlanskim integracijama”, kazao je Lavić za Radio Sarajevo.

Nadalje, tvrdi da Hrvatska pokušava napraviti “entitet” koji bi bio pod kontrolom HDZ, odnosno Hrvatske u Bosni.

“Na taj način bi se strateški poduprla Dodikova priča o ‘srpskom entitetu’ kojim apsolutno dominira Srbija. Na taj način Bosna bi bila dovedena u vazalni odnos prema Srbiji i Hrvatskoj, što smo, primjerice, već vidjeli kod blokade državnih institucija”, dodao je.

Na stanovištu je da suspektni koncept tzv. “konstitutivnih naroda” i “legitimnog predstavljanja” apsolutno potkopava demokratski razvitak države Bosne i Hercegovine.

“I ostavlja je u obnavljajuće-ponavljajućem ‘plemenskom’ vašaru ili ‘tronarodnoj zajednici’ konflikta između političkih oligarhija koje navodno predstavljaju narode”, kazao je Lavić.

nap.ba