LAVROV BIJESAN NA “ZAPAD”: “Oni militariziraju jugoistočnu Aziju, Amerika želi…”

VIJESTI

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da Zapad “militarizira” jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese pripremajući pozornicu za sukob između Rusije i zapadnih lidera na samitu G20 na Baliju.

Lavrov će predvoditi rusko izaslanstvo na samitu – prvom takvom sastanku otkako je Moskva napala Ukrajinu u februaru – nakon što je Kremlj rekao da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da prisustvuje.

Ukrajina bi trebala dominirati dnevnim redom, a zapadni lideri vjerovatno će se javno suprotstaviti Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i potaknuti Kinu i Indiju – koje su obje ranije izrazile zabrinutost zbog rata – da kritiziraju postupke Moskve.

“SAD želi obuzdati Kinu i ruske interese u regiji”
Govoreći tokom konferencije za novinare na završetku samita Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) u Phnom Penhu, Lavrov je prekorio Sjedinjene Države zbog njihovih postupaka u regiji, koju i Rusija i Zapad vide kao potencijalno strateško geopolitičko bojište u nadolazećim desetljećima.

“Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici pokušavaju zagospodariti ovim prostorom”, rekao je Lavrov novinarima.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Rekao je da je indo-pacifička strategija Joea Bidena pokušaj zaobilaženja “inkluzivnih struktura” za regionalnu suradnju i da će uključivati ​​”militarizaciju ove regije s očitim fokusom na obuzdavanje Kine i obuzdavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkoj regiji”.

Biden je liderima jugoistočne Azije rekao da je Washington predan izgradnji “Indo-Pacifika koji je slobodan i otvoren, stabilan i napredan, odlučan i siguran” dok je predstavljao sveobuhvatno strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i regije.

Rusija se pokušava dodatno povezati s Azijom
Ni Sjedinjene Države ni Rusija nisu članice ASEAN-a, 10-člane skupine zemalja jugoistočne Azije, ali je nekoliko svjetskih lidera prisustvovalo razgovorima uoči samita G20 sljedeće sedmice na Baliju.

Rusija je nastojala poticati puno bliže ekonomske, političke i sigurnosne veze s Azijom otkako je Zapad Moskvi nametnuo sankcije bez presedana kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Putin prikazuje Rusiju i Kinu kao vođe globalne pobune protiv postsovjetske globalne dominacije Sjedinjenih Država i Zapada. Sjedinjene Države navode Kinu i Rusiju kao dvije glavne globalne prijetnje.