LENDO NA BRANIKU USTAVA: Čoviću nije bio problem da Čavari naredi blokadu izbora Vlade FBiH, a danas Bradara…

VIJESTI

(…) neće ni da odgovori na novinarsko pitanje o formiranju nove Vlade FBiH, iako odgovor na to pitanje svi znamo.

Da li bi Vi dali svoj potpis da se formira Vlada FBiH bez HDZ-a BiH, glasilo je pitanje novinara Lidiji Bradara (HDZ) članici rukovodstva Federacije BiH.

Upitana u odgovoru kaže: “O tome uopće ne želim raspravljati, kada budem u toj prilici onda ću Vam moći odgovoriti”.

I bez odgovora znamo šta će Bradara učiniti. To gradivo dobro smo utvrdili od 2014. kada ni Bradarin stranački kolega, Marinko Čavara nije htio raspravljati, već je po nalogu šefa Dragana Čovića blokirao izbor nove Vlade Federacije.

Koliko je Čavara bio uporan u blokiranju izbora Vlade i nekih drugih izbora pokazuje i činjenica da su ga Amerikanci uvrstili na crnu listu, a visoki predstavnik u stilu Denisa Bećirovića počeo pisati pisma.

Čavare više nema, oko Bradare se lome koplja. Ona i njen HDZ bi da nastave kontinuitet na poziciji predsjednika entiteta FBiH. Da faktički zadrže pravo kontrolisanje značajnog dijela procesa. Njihovim partnerima u SDP-u i strankama koje im gravitiraju je to prihvatljivo, a Igoru Stojanoviću je to izraz građanske volje!

Jer, otkako je lijetajući kroz hodnike Parlamenta FBiH pronašao kabinet Tomislava Martinovića i tamo potpise delegata HDZ-a BiH za izbor u rukovodstvo FBiH, Stojanoviću je i HDZ građanski. Ali kad je Čović postao građanski za predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, što ne bi i za Stojanovića. Potpis je potpis, koga briga jel bosanskohercegovački ili hercegbosanski!

Treći su u toj igri kolateral želja i ambicija mimo realnih dometa i mogućnosti. Treći su Bošnjaci, najmnogobrojniji narod u Bosni i Hercegovini, koji su zahvaljujući sadejstvu građanskih političkih snaga HDZ-a i SDP-a satjerani u kut! I takvi su ponovo problem, jer su se drznuli izabrati svog predstavnika u rukovodstvu Federacije BiH, još se zove Refik Lendo, general je i još član SDA.

Umjesto da su po novoj političkoj paradigmi sarajevske trojke i njihovih partnera dozvolili da Čović, po mogućnosti i Dodik izaberu lojalnog muslimana koji će igrati kako oni budu svirali.

Refik Lendo je zato na tapetu režimskih medija, jer kada ga pitaju hoće li staviti potpis na prijedlog nove Vlade FBiH s Nerminom Nikšićem na čelu, Lendo kaže da neće, jer u tom prijedlogu nema najveće bošnjačke stranke, koja je na oktobarskim izborima ostvarila apsolutno najbolji rezultat.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

To što su Čović i Dodik probrali grupu političkih muslimana iz Sarajeva i grupisali ih u koaliciju niti treba niti će po svoj prilici zanimati Lendu. Niti on o tome treba da raspravlja. Baš kao što Čavara nije godinama htio da raspravlja i kao što Bradara ne želi ni pomisliti o Vladi Federacije BiH bez HDZ-a! Zašto bi Čavara i Bradara imali pravo da ni ne razmišljaju o vlasti bez stožerne stranke, a Lendo morao potpisati vladu u kojoj se poništava volja većinskog broja građana Federacije BiH.

To pitanje ne postavljaju “istraživački” novinari medija poznatih kao udruženja i fondacije, koji uzimaju mnogo stranog novca, zauzvrat bi da formiraju i usmjeravaju procese, a istovremeno ne plaćaju poreze i ničim ne doprinose razvoju demokratije u ovoj zemlji!

Ako Bradara i Čavara, kao predstavnici najjače hrvatske političke stranke, koju valjda samo Stojanović i drugi vide u građanskom kapacitetu većine, imaju pravo da ni ne raspravljaju o vladi bez HDZ-a, zašto se to pravo oduzima Lendi.

Čavara je godinama blokirao procese i bio odlična poluga koju Čović koristi kako bi ostvario maksimalističke zahtjeve u vezi sa Izbornim zakonom. Nema sumnje da će i Bradara biti ista poluga za ono što Čović bude zaželio u Federaciji.

Jer u novom političkom pristupu koji kroz sadejstvo promovišu sarajevska trojka, HDZ i zapadne ambasade Hrvati moraju biti malo više konstitutivniji od Bošnjaka. Ako se Bošnjacima uopće dozvoljava da budu konstitutivni.

Zato Lendo ima puno pravo da kaže STOP i odbije svaki prijedlog u kojem nema najrelevantnije političke snage Bošnjaka. Ako ćemo biti do kraja iskreni i najlegitimnije. Zašto da se lažemo, pa nisu li SDP i Naša stranka kao svojevrsni predstavnici građanskog bloka odustali od tog građanskog principa, a HDZ kroz izbor rukovodstva domova Parlamenta FBiH i BiH od legitimnog predstavljanja.

To je zapravo i ostavilo mogućnost Stranci demokratske akcije da bira kojim principom će se služiti u političkoj borbi, koja nije rasprava stanara u koju boju ofarbati vrata, nego ozbiljan proces o kojem ovise životi građana ove zemlje.

Ako HDZ danas može biti legitiman sutra građanski, ako SDP, NS i NiP danas mogu biti jedno a sutra drugo, zašto SDA i Lendo ne bi imali tu mogućnost izbora. Ili je njima to zabranjeno?

I na kraju, ako može Lidija Bradara “razmišljati” šta bi uradila da neko predloži Vladu FBiH bez HDZ-a, zašto bi Lendi uskratili pravo na “razmišljanje”. Čavara je razmišljao više od četiri godine, Bradara bi isto toliko, dajmo i Lendi malo prostora. Možda i sarajevska građanština u međuvremenu razmisli kuda vodi put kojim je krenula.