Kategorije
VIJESTI

LOŠA VIJEST ZA HDZ: “Svi potencijalni naslijednici Borisa Johnsona nastrojeni su probošnjački!?”

“Ako Tom Tugendhat ne postane premijer, mogao bi završiti u vladi, možda kao ministar vanjskih poslova. Vjerovatno bi bio probošnjački orijentiran, ali vjerojatno ne bi puno mijenjao stvari.”

Mostarski portal “Dnevnik.ba” zatražio je mišljenje od Briana Gallaghera, urednika portala Croatia Business Report, o mogućoj promjeni vanjske politike Velike Britanije nakon ostavke premijera Borisa Johnsona.

Gallagher kaže kako postoji bezbroj mogućih nasljednika Borisa Johnsona ali da su većina njih probošnjački nastrijeni.

“Rishi Sunak koji je podnio ostavku na mjesto kancelara izgleda kao jak protukandidat. Iz hrvatske perspektive, zastupnik Tom Tugendhat je zanimljiv jer je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Parlamenta i imao je posla s Hrvatskom i BiH. Sljedećih nekoliko dana bit će ključni. U ovom trenutku sve što možemo učiniti je nagađati”, tvrdi Gallagher.

Dodaje da ako Tom Tugendhat ne postane premijer, mogao bi završiti u vladi, možda kao ministar vanjskih poslova. Vjerovatno bi bio probošnjački orijentiran, ali vjerojatno ne bi puno mijenjao stvari. Prave bh. politike nema. Pogledi na BiH su probošnjački i vjerojatno će se nastaviti grubo usklađivati sa SAD-om i EU.

Novi kabinet i ministri, politika prema BiH i Hrvatima u njoj

 

Što se tiče rekonstrukcija kabineta i ministara, osoba koju treba promatrati je zastupnica Alicia Kearns, koja je predsjedavajuća Izborne komisije u Parlamentu. Nažalost, čini se da ona jednostavno zauzima bošnjačku liniju. Nejasno je kakva bi ona stajališta mogla imati o pitanju preglasavanja Hrvata. Ona je već neko vrijeme vrlo kontra Johnsona, a novi premijer mogao bi je nagraditi i mjestom u vladi. Sumnjam da bi postala ministrica vanjskih poslova, ali bi možda mogla dobiti neko niže mjesto u vanjskim poslovima. To bi moglo značiti nevolje za Hrvate u BiH, a posljedično i za državu u cjelini. Nasuprot tome, ona može dobiti mjesto koje nije vanjskopolitička, što bi značilo da ne bi bila predsjednica odbora za BiH.

Odnosi UK i Republike Hrvatske

Što se tiče Hrvatske, ne bi trebalo biti problema, neki su zastupnici bili na odmoru u Hrvatskoj i tako dalje. Dapače, i sam Boris Johnson ljetovao je u Hrvatskoj, uključujući i Brač, podsjeća Gallagher i dodaje:

Najvažnije je shvatiti da je BiH irelevantna u politici Ujedinjenog Kraljevstva. Bit će aktualno tek ako dođe do ozbiljne političke krize koja zanima medije. Glavna briga Ujedinjenog Kraljevstva je ruski utjecaj. Hrvati misle da UK sprema nestašluke, a Bošnjaci da su neki veliki saveznici – vjeruju da UK ima veliku strategiju u BiH. No, dokaza za to nema, a ne treba tražiti dalje od posjeta ministrice vanjskih poslova Liz Truss Sarajevu u maju – najviše se bavila Rusijom, a nije znala ni izgovoriti ime zemlje kako treba, što teško da pokazuje veliki interes.

Naravno, to bi se moglo promijeniti, kao što sam gore nagađao, na što se Hrvatska i Hrvati u BiH trebaju pripremiti s protuargumentima, savjetuje Gallagher.

SB

Napišite Komentar..