MACRON NAJAVIO ODLAZAK U KINU: “Peking treba izvršiti pritisak na Rusiju”

Govoreći dan nakon što je Kina pozvala na hitne mirovne pregovore objavljujući svoj plan za okončanje rata u Ukrajini, Macron je rekao da je mir jedino moguć ako se “ruska agresija zaustavi, snage povuku i teritorijalni suverenitet Ukrajine i njenog naroda bude poštovan”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je najavio da će posjetiti Kinu početkom travnja i pozvao Peking da “pomogne izvršiti pritisak na Rusiju” da prekine rat u Ukrajini.

Govoreći dan nakon što je Kina pozvala na hitne mirovne pregovore objavljujući svoj plan za okončanje rata u Ukrajini, Macron je rekao da je mir jedino moguć ako se “ruska agresija zaustavi, snage povuku i teritorijalni suverenitet Ukrajine i njenog naroda bude poštovan”.

“Činjenica da se Kina angažira u mirovnim naporima je dobra stvar”, rekao je francuski čelnik, tražeći od Pekinga “da Rusiji ne isporučuje nikakvo oružje”.

Također je tražio pomoć Pekinga da “izvrši pritisak na Rusiju kako bi se osiguralo da nikad ne upotrijebi kemijsko ili nuklearno oružje i da zaustavi agresiju prije pregovora”.

Kineski plan u 12 točaka koji poziva na “političko rješenje” krize objavljen je nakon optužbe Zapada da Kina razmatra naoružavanje Rusije, tvrdnju koju je Peking odbacio kao lažnu.

Pripremljen na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, kineski prijedlog poziva sve strane da “podrže Rusiju i Ukrajinu u radu u istom smjeru i obnavljanju izravnog dijaloga što je prije moguće”.

Također jasno pokazuje kinesko protivljenje ne samo uporabi nuklearnog oružja već i prijetnji njegovog raspoređivanja, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će upotrijebiti atomski arsenal Moskve u sukobu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više