Kategorije
SVIJET

Medij: Plin poskupio 700% i bit će pokretač novog hladnog rata

Cijene plina na europskom tržištu ponovo ubrzano rastu i jučer su već bile iznad 1800 dolara za tisuću m3 plina. Dramatična prognoza jučer je stigla i iz Rusije, gdje pojedini analitičari predviđaju da bi cijena „plavog goriva“ u Europi mogla dosegnuti i nevjerojatnih 3500 dolara.

Na ovu temu danas se osvrnuo i američki Bloomberg, koji navodi kako je nedostatak plina pogodio čitavo svjetsko gospodarstvo i prijeti recesijom i novim valom inflacije. Pri tom će uvoz LNG-a u Europi moći zadovoljiti samo 40% potreba za plinom do 2026. – što je još uvijek daleko od količina koje isporučuje Rusija.

 

Zatvaranjem američkog izvoznog LNG terminala Freeport, uzrokovane prošlomjesečnim požarom (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta), cijene plina u Europi i Aziji porasle su za više od 60% u samo nekoliko tjedana, a to se poklopilo i s daljnjim smanjenjem opskrbe iz Rusije.

Prirodni plin je nešto jeftiniji u SAD-u, ali čak i tamo su se terminske cijene više nego udvostručile prije zatvaranja Freeporta. Nakon požara je pojeftinio na domaćem tržištu jer se dobiveni plin ne može izvoziti europskim kupcima iz spomenutog ključnog terminala.

 

 

Dok glavni politički saveznici SAD-a, od Njemačke do Ukrajine očajnički jure za američkim plinom, proizvođači upozoravaju da će porast prodaje u inozemstvu povećati troškove kod kuće, navodi Bloomberg dalje i tvrdi kako će biti potreban ogromni val ulaganja u ponudu kako bi se zadovoljila nova potražnja.

„To je zato što je prirodni plin sada najpopularnija roba na svijetu i ključni čimbenik globalne inflacije. Čak i za današnje standarde turbulentnih tržišta, skokovi cijena su najnevjerojatniji: U Europi su od početka prošle godine porasle čak 700%, a kontinent je na rubu recesije. Nazire se nova era sukoba velikih sila – toliko gorka da prijestolnice diljem Zapada odlažu svoje planove o klimatskim promjenama“.

 

Ukratko, prirodni plin sada konkurira nafti kao gorivu koje određuje geopolitiku. I neće ga biti dovoljno za sve, navodi medij.

Njemačka je u velikim problemima. Gospodarsko središte Europe već se suočava s neviđenom perspektivom kada i tvrtke i potrošači mogu ostati bez električne energije, navodi Bloomberg i upozorava kako će dodatni problem za Berlin biti kada glavni plinovod za dopremu ruskog plina u Njemačku, Sjeverni tok, od 11. srpnja bude potpuno zatvoren zbog održavanja, pri čemu raste strah da ga Moskva više nikada neće vratiti u pogon.

 

Bloomberg daje i spisak najovisnijih zemalja o prirodnom plinu, odnosno prikaz udjela uvezenog prirodnog plina u potrošnji energije:

Italija 39%

Meksiko 31%

Turska 30%

 

Njemačka 24%

Grčka 24%

Španjolska 24%

Japan 21%

Južna Koreja 18%

Francuska 16%

Poljska 16%

Singapur 14%

Pakistan 11%

Brazil 7%

Kina 4%

Mnoge su se zemlje oslanjale na prirodni plin kako bi brzo prešle na čišću energiju i postupno ukinule “prljava” fosilna goriva poput ugljena i, u nekim slučajevima, nuklearnu energiju. Veliki proizvođači poput SAD-a snažno su napredovali na ljestvici izvoznika LNG-a i natječu se s Katarom za svjetsku dominaciju, a potražnja za njihovim proizvodima stalno raste, navodi Bloomberg.  Ali transportirati ga puno je teže od nafte jer ga se mora pretvoriti u tekuće stanje za ukrcaj na LNG tankere.

Geopolitika.news

 

Napišite Komentar..