MEDIJI IZ SRBIJE O JELENI TRIVIĆ: “Srpkinja koja bi se ‘poklala za Kosovo’, a izbjegava da iznese stavove o Karadžiću i Mladiću”

VIJESTI

Udvaranje opozicije u RS prema režimu u Beogradu naročito je vidljivo od aprilskih izbora u Srbiji kada su gotovo sve opozicione partije iz Republike Srpske potrčale da javno iskažu podršku Vučiću i njegovoj stranci nadmećući se ko će biti glasniji u toj podršci.

Jelena Trivić, kandidatkinja opozicionog Pokreta za demokratske promjene (PDP), izgubila je za nešto manje od 30 hiljada glasova od svog protukandidata Milorada Dodika u trci za predsjednika bh.entiteta Republika Srpska, tako pokazuju rezultati CIK-a nakon 90 posto obrađenih biračkih mjesta.

Iz štaba PDP-a kažu da je bilo krađe te da postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsjednika u najvećem dijelu Republike Srpske.

U izbornoj noći u nedjelju u Banjaluci je bilo veselo, pjevalo se i svi su bili pobjednici.

U izbornom štabu PDP-a gromoglasnim aplauzom je dočekana i ispraćena Jelena Trivić koja je proglašena pobjednicom za predsjednicu Republike Srpske.
Tada je poručila, između ostalog, da će RS pratiti nacionalnu politiku Srbije te da je neće izdati kao Milorad Dodik.

“Naša obaveza je da ekonomski i u svakom drugom pogledu osnažimo RS da je učinimo de facto u ekonomskom pogledu nezavisnom u ovoj složenoj političkoj strukturi koja se zove BiH”, dodala je.

Na ulicama Banjaluke bila je bakljada, stigli su i trubači a čula se i pjesma “Veseli se srpski rode”.

https://twitter.com/M_Vujinovic/status/1576711080633864192?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1576711080633864192%7Ctwgr%5E8e2fcc248a71fd23ef62c39389824fe64456bc01%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodna-bosna.ba%2Fvijest%2F270172%2Fmediji_iz_srbije_o_jeleni_trivic_srpkinja_koja_bi_se_poklala_za_kosovo_a_izbjegava_da_iznese_stavove_o_karadzicu_i_mladicu.html%3Ffbclid%3DIwAR0Mtz0roOcdk2YTsPDDDpkXRbNb7yxvePipwwLbEa56F62DQAqzveCrdjc

Ubrzo je i Dodik proglasio pobjedu a hit večeri u štabu SNSD-a bila je pjesma “Ne može nam niko ništa” i pjesma “Romanija” u Dodikovoj izvedbi. Kazao je da je pobjedila “demokratska svijest” obećavši nastavak saradnje sa “našim važnim partnerima kao što su Srbija, Rusija, Mađarska…“.

Dok se čeka zeleno svjetlo iz Beograda, Danas.rs, podsjeća da su se i jedni i drugi utrkivali ko će više da se dodvori Aleksandru Vučiću tako da ideološki sa te tačke ništa se ne mijenja.

Udvaranje opozicije u RS prema režimu u Beogradu naročito je vidljivo od aprilskih izbora u Srbiji kada su gotovo sve opozicione partije iz Republike Srpske potrčale da javno iskažu podršku Vučiću i njegovoj stranci nadmećući se ko će biti glasniji u toj podršci.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Trivić je tada uredno glasala na biračkom mjestu u Zemunu, a Dodik na biračkom mjestu na Dedinju.
“Dodik je uspeo da pobjedi Aleksandra Vučića”, sublimirao je banjalučki kolega Dragan Bursać situaciju nakon nedjeljnih izbora aludirajući da je Vučić sa svojim tabloidima i medijima, zdušno podržavao opoziciju i Jelenu Trivić.

I ne samo to – članovi Glavnog odbora SNS-a Vladimir Mandić (već bio angažovan “bitka za Nikšić” i Budvi) i Adam Šukalo privedeni su u Banjaluci pa pušteni uoči izbora u BiH, zbog sumnji da su kupovali glasove za Jelenu Trivić i PDP, objavili su banjalučki mediji.

Slanjem Mandića i Šukala u Banjaluku da logistički i finansijski podrže Trivić, Vučić je, dodaju, pustio ,”niz vodu“ Dodika jer se navodno zbližio sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Trivićka, takođe, zamjera savezništvu Dodika i Milanovića ali ne zbog toga što obojica rade na tome da otkinu parče od države BiH u kojoj ona živi i radi već zbog stavova i politike Zagreba prema Beogradu.

To i ne čudi ako se ima u vidu da je ta ista opozicija u RS prozivala Dodika zašto nije spoveo zaključke Narodne skupštine RS iz decembra prošle godine o prenošenju ključnih nadležnosti sa države Bosne i Heregovine na Republiku Srpsku što je praktično bio prvi korak ka otcjepljenju entiteta.

Kada je bila galama zbog odluke Zagreba da ne dopusti “privatnu posjetu” Vučića Jasenovcu Trivićka ga je branila navodeći da Vučić nije osoba koja ikada “pravi haos“, te da mu je mir u fokusu političkog djelovanja.

Na 32. posebnoj sjednici u junu u NS RS, uz opasku da se bosanski jezik pojavljuje kao opcija na internet stranicama bh. institucija i da je za to neko kriv, pozivala je predstavnike vlasti u RS da postroje vojsku RS.

“Šta rade ti vaši kadrovi. I ja bih skočila tamo kada se spominje Kosovo bez zvjezdice i spominjanja rezolucije Veća sigurnosti. Zašto se nisu borili, da ne kažem klali, a masno su plaćeni. Ja bih se poklala zbog Kosova”.

Prije dvije godine njen status na Facebooku izazvao je brojne reakcije. “Draža Mihailović nije zločinac, to je moj stav. Ovo su činjenice do kojih sam ja došla. On je bio herojska ličnost na zapadu sve do 1943”, naisala je.

Istovremeno, javno izbjegava da iznese stavove o zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

“Prerano da ja dajem sudove o Radovanu Karadžiću, ali sigurno je da ja imam jedno zdravo formirano mišljenje o svemu tome”.