Mediji: Poginula kćerka Putinovog ‘duhovnog vodiča’

Ruski Istražni komitet saopštio je danas da je pokrenuo krivični postupak zbog eksplozije automobila u Moskovskoj oblasti, u kojoj je poginula Darja Dugina (30), kći utjecajnog nacionaliste i ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Kako prenosi agencija Hina, Andrej Krasnov, čelnik društvenog pokreta Ruski horizont i lični poznanik porodice, rekao je za TASS u nedjelju da je Dugina poginula kada joj se automobil zapalio nakon eksplozije. Kada je Dugina „skrenula na autocestu u blizini sela Boljšije Vjazemi, došlo je do eksplozije, automobil se odmah zapalio”, rekao je Krasnov za TASS.

„Plamen ju je potpuno progutao. Izgubila je kontrolu jer je vozila velikom brzinom i odletjela na suprotnu stranu ceste”, dodao je.

Vozilo njenog oca
Fotografije nakon eksplozije počele su kružiti ruskim društvenim medijima u subotu, a čini se da prikazuju vozilo u plamenu uz rub ceste i smrskane dijelove automobila razbacane po okolici. Hina navodi kako CNN nije u mogućnosti nezavisno provjeriti autentičnosti fotografija.

Krasnov je za TASS rekao da Duginu lično poznaje i da je automobil u kojem je putovala pripadao njenom ocu. Vjerovao je da je Aleksander bio prava meta eksplozije, ili možda oboje.

„To je auto njezina oca. Daša (Darja) vozi drugi auto, ali ona je danas vozila njegov auto, a Aleksandar je otišao odvojeno.”

Prema ruskom mediju 112, oni su se trebali vratiti s događaja u subotu navečer u istom automobilu prije nego što je Dugin u posljednji trenutak donio odluku da sjedne u drugo vozilo.

Poznate ruske ličnosti i političari za ovaj incident direktno optužuju Kijev.

Ruski pisac Zahar Prilepin za smrt Dugine optužio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Prema njegovim riječima, predsjednik Ukrajine je dao odobrenje za ubistvo.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da su ubistvo izveli “ukrajinski teroristi”.

Za ove optužbe nisu ponudili nikakve dokaze.

Američke sankcije
Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog, kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili “duhovni vodič” ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga opisuju kao “Putinov mozak”.

Duginova kći Darja rođena je 1992. i studirala je filozofiju na Moskovskom državnom univerzitetu, navodi TASS.

U martu 2022., Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) sankcionirao je Duginu zbog njenog doprinosa članku na web stranici United World International (UWI) u kojem se sugerira da će Ukrajina “propasti” ako bude primljena u NATO.

Dugina je bila glavna urednica UWI-a.

IZVOR: AGENCIJE

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više