Kategorije
VIJESTI

MEHMEDOVIĆ P(R)OZVAO SCHMIDTA NAKON GOVORA U POTOČARIMA: “Ovo je negiranje genocida i rukavica u lice Inzkovom zakonu. Jeste li svjesni da…”

“RTRS kao javni servis ne emituje komemoraciju. Smijenite rukovodstvo RTRS-a, zatražite pokretanje krivičnog postupka protiv rukovodstva RTRS-a i pošaljite jasnu poruku”, navodi se u saopćenju Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Parlamentu BiH.

Mehmedović dalje u svom saopćenju navodi: “Očekivao sam da ćete u svom govoru danas na komemoraciji u Potočarima prozvati i označiti RTRS kao point negiranja genocida i kršenja zakona o negiranju genocida.

Ako Schmidt i OHR žele poštivati Zakon o negiranju genocida koji je donio Inzko, onda su trebali prvi podnijeti danas krivičnu prijavu protiv RTRS-.a zbog negiranja genocida.

Cijeli civilizirani svijet danas prati sjećanje na počinjeni genocid u Srebrenici, naša srca su sa preživjelim, naša sjećanja su sa ubijenim, naše poštovanje je prema majkama Srebrenice!

 

Ima i onih još koji ne priznaju-negiraju genocid u Srebrenici! Ako Schmidt i OHR žele poštivati Zakon o negiranju genocida koji je donio Inzko, onda su trebali prvi podnijeti danas krivičnu prijavu protiv RTRS-a zbog negiranja genocida.

Naime, danas RTRS kao javni servis ne emituje komemoraciju iz Potočara niti je preuzeo specijalni program BHRT-a ‘Srebrenica 1995-2022’. Nema čak ni pomena o genocidu u Srebrenici na ovom tzv javnom servisu!

To je sramotno. RTRS je javni srevis koji plaćaju građani a ne zločinci. I oni koji ne podržavaju politiku SNSD-a ga plaćaju..RTRS je danas u funkciji zločinaca i genocidaša. Visoki predstavniče Schmidt – ovo je negiranje genocida i rukavica u lice Inzkovom zakonu. Jeste li svjesni da svojim nedjelovanjem radite isto što i RTRS.

Šutnja je danas djelo negiranja genocida! Upravo izostajanje takvih poteza, daje signal za negiranje genocida.

 

Zašto i sa kojim ciljem se to uporno radi u BiH. Očekivao sam da ćete u svom govoru danas na komemoraciji u Potočarima prozvati i označiti RTRS kao point negiranja genocida i kršenja zakona o negiranju genocida – RTRS je danas uporište za negiranje genocida. Niste. Zašto? Imate sve alate u svojim rukama, a ne koristite ih. Ne svrstavajte se danas na stranu zla! Smijenite rukovodstvo RTRS-a, zatražite pokretanje krivičnog postupka protiv rukovodstva RTRS-a i pošaljite jasnu poruku.

Ali nećete to učiniti, zar ne?! To su signali koji Dodiku i proruskim politikama u BiH daju naputak da se ponašaju kako se ponašaju.

Oni crpe svoju energiju iz dvostruklih signala medjunarodne zajednice u BiH. Uostalom zbog šutnje i odobravanja EU je i nastao genocid, jer je ohrabrivao počinitelje. Dovoljno je bilo pismo ambasadora EU u BiH i Delegacije EU u BiH upućeno nekoliko dana prije pa da RTRS emitira komemoraciju iz Potočara.

Ta pisma nismo čuli ni vidjeli. Upitajmo se zašto. Uvaženi gospodine Schmidt, na Vama je istorijska odgovornost!”

(Tuzlanski.ba)