MILANOVIĆ: JA SAM PREDLOŽIO DA BLOKIRAMO UKRAJINU AKO BIH NE BUDE KANDIDAT ZA EU

VIJESTI

Bosna i Hercegovina ne može ispuniti uvjete za status kandidata Europske unije i krši ih svaki dan, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Evropska komisija je predložila da se BiH dodijeli kandidatski status uz uvjet da poduzme niz reformi i nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja, piše Index.hr.

Simboličko ohrabrenje
– Status kandidata kao simboličko ohrabrenje BiH – da, ali jedan dio političkog Sarajeva aktivno uz suradnju međunarodne zajednice radi na rasturanju Hrvata – rekao je Milanović.

BiH “ne može” ispuniti uvjete da dobije status kandidata “jer krši ih svaki dan”, dodao je.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

– Ja sam prvi predložio da blokiramo Ukrajinu zbog BiH. Promjene Izbornog zakona koje je Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio zakašnjele su i nedovoljne, rekao je Milanović.

“Ali stvarno prvi”
Provedenim izmjenama Šmit nije onemogućio da se bošnjačkim glasovima u Podrinju biraju hrvatski predstavnici ni da se ponovno bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član predsjedništva BiH Ivo Komšić kojega tamošnji Hrvati ne prihvaćaju, rekao je hrvatski predsjednik.

Podsjetio je da se on “ali stvarno prvi” zalagao za to da BiH dobije kandidatski status kada je predložio da se na Evropskom vijeću blokira kandidatura za Ukrajinu i Moldaviju, ako BiH nije u istom paketu.