Kategorije
VIJESTI

MILANOVIĆ PONOVO “BRILJIRA”: Čak je počeo Dodika kopirati, pa je optužio SAD za…

Uvođenje američkih sankcija predsjedniku FBiH Marinku Čavari “bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je danas predsjednik RH Zoran Milanović.

Američko ministarstvo finansija jučer je na popis sankcioniranih dužnosnika u BiH dodalo dužnosnika tamošnjeg HDZ-a BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja RS-a Alena Šeranića iz SNSD-a, s objašnjenjem da su slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH, te potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je saopćenjem to prozvao “bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH” kojem Hrvatska “mora pružiti svu potrebnu zaštitu”.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, “politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomacija, s visokim predstavnicima za BiH”, nastavio je hrvatski predsjednik.

“Ako ko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih”, zaključio je Milanović, prenosi Hina.