MILORAD DODIK: OSJEĆAM SE KAO RADOVAN KARADŽIĆ, BILJANA PLAVŠIĆ. RS IMA SVOJU TEROTORIJU, MEĐUENTITETSKI LINIJU

VIJESTI

Milorad Dodik, novoizabrani predsjednik RS, održao je govor nakon što je položio zakletvu u NSRS.

“Poseban je ovaj dan moje sreće i zadovoljstva. Što evo treći put stoji pred vama i polažem zakletvu. Jednako se sretno osjećam kao Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Nikole Koljevića, do Mirka Šarovića, Rajka Kuzmanovića i Željke Cvijanović. Mogu da osjetim ponos tih ljudi. RS je za mene impresivna teritorijalna zajednica Stvorena je voljom naroda sa željom da svi u njoj nađu način da sretno žive. Ta republika je bila i nama koji smo učestvovali u prvom zasjedanju uvijek bila napameti”, naveo je Dodik.

On je kazao da su izbori bili fer i pošteni.

“Ponos koji nosim ogleda se u činjenici da je većinski narod izabrao mene pored 30 kandidata. U atmosferi koja je odvala demokratsko okruženje. Slobodni i fer izbori, svako je promovirao svoj program. Ponosan sam na pobjedu i građane koji su glasali za mene i koaliciju”, naveo je dalje.

Kazao je da će se sad morati raditi više.

“Neke politike koje ćemo provoditi dio su kontitinuiteta i neke nove. One nove će biti prilagođavanje svjetskim kretanjima.

Morat ćemo da prepakujemo neke prioriteta, moramo raditi na tome da RS brzo reaguje na izazove. Svako kašnjenje može biti katastrofalno, prenosi Raport.

Morat ćemo da uradimo mnogo više nego ranije, iako ne mogu reći da nismo radili do kraja”, istakao je Dodik.

U ovom vremenu koje dlazi moja saradnja s potpredsjednicima i sa vama, bez obzira da li je drugi i drugačiji, bit će da svakome omogućimo sve.

RS zaslužuje da pokaže svoje sposobnosti da idemo naprijed. RS velike teme će definirati kroz NSRS, predsjednika i člana Predsjedništva BiH. Neće nam biti lako, neriješena pitanja na nivou BiH, odlazak BiH izvan ustavnih okvira je neprihvatljiv. Ako neće to, mi nećemo BiH.

Ustav BiH je za nas dovoljan okvir. Sve države se bore da očuvaju Ustav, samo u BiH imate intervencionizam koji nikome ne odgovara”

Ponovio je priču o visokom predstavniku kao nelegalnom te radikalne secesionističke politike.

“On ne može donositi odluke. To treba odbaciti. Bilo ko zadire u imovinsko-pravne poslove RS bez nas, napisao je odluku na koju ću ja predložiti odluku o odvajanju RS. Ako neko želi da privhati lažnog visokog predstavnika, mi to nećemo. Ne bojimo se Amerikanaca i Britanaca, šta da neće nešto silom uraditi? To je prošlo.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Nismo stali sa Agencijom za lijekove niti sa svim onim što smo krenuli. To ćemo da uradimo.

Ja mogu da razumijem neke koji hoće ovaku ili onaku BiH. Ali mi želimo ustavnu. Pozivamo BiH da sjedne, da nakon 30 godina pokušavamo da vidimo šta je održivo u BiH. Mi možemo pričati, ali ne može ostati Sud i Tužilaštvo ovako. Mi ćemo reći, ok neka budu, ali sa jasno određenim nadležnosti. I onda uvodimo red. U tom pogledu, imat ćemo dovoljno energije da se bavimo tim. Nećemo se baviti avanturizmom, ali ćemo donositi važne odluke”, rekao je Dodik.

Kazao je da RS ima svoju teritoriju i vlast te da ima partnere.

“RS ima svoju terotoriju, međuentitetski liniju, svoju vlast koju bira. Ima svoju Srbiju i Rusiju, ima svoje partnere u Mađarskoj, Kini, Grčkoj. Imamo susjede Hrvatsku i Crnu Goru. Razgovarat ćemo sa izabranim ljudima, a ne spodobama kao Schmidt”, naveo je Dodik.

Obrušio se i na Evropsku uniju.

“Kakve evropske integracije? Sve su nas slagali. Rekli su nam reforme da provedemo za kandidatski status, a onda su nam tada govorili samo kad to uradite neće više biti stranaca u Ustavnom sudu ni visokog predstavnika. Sad to ostaje. Ko onda ovdje laže?”, istakao je.

Potom se obrušio i na Veliku Britaniju.

“Želim da sarađujem i s Amerikom. Jedno su njihove sankcije. Osjećam se slobodnije s njima. Od ovog trenutka se zaklinjem, a to je da ovi Britanci pokušvaju sve da unište što je srpsko. To su oni koji nešto mešetare ovdje, a onda nam kažu da Kosovo može biti nezavisno, a RS ne može. Oni podržavaju ovu Ukrajinu. London više nije britanski, on je nečiji drugi grad.

Ovdje moram da kažem da moramo postaviti jasne priotitete. Njemačke politika ako je uperena protiv RS ne možemo sarađivati. Mi želimo. Svi su oni u stereotipima, žele nam nametnuti centralizaciju i unitarizaciju”, rekao je Dodik.

Potom je najavio rigorzne zakone.

“Uvest ćemo zakone o lažnim vijestima. To truje ljude. Neka se bune koliko hoće. Donosit ćemo još rigorznih zakona”.

Govor je završio sa “Živjela RS, Srbija i Rusija”.