Milorad Dodik se javio iz Slovenije sa Brdo-Brijuni procesa: “Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju o konstitutivnim narodima”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa u Sloveniji usvojeni zaključci koji govore o tome da Brisel treba da posmatra Zapadni Balkan kao jedinstvenu geostratešku zonu i da zemlje regiona u jednom paketu treba da postanu punopravne članice.

Dodik je, u izjavi za RTRS nakon sastanka, rekao da “druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić nisu prihvatili formulaciju u kojoj se govori o važnosti legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti u BiH, odnosno da nisu pristali na formulaciju u kojoj se govori o BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Dodik je istakao da bi Brisel u narednih pet godina trebalo da izdvoji više sredstava za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

“U suprotnom, treba razmisliti kojim putem ići, jer smo vidjeli da su druge zemlje dobile kandidatski status, a nisu ispunile većinu uslova za takav čin”m rekao je on.

Dodik je naglasio da je ovakav format razgovora dobar, te da se nada da će biti nastavljen jer pruža priliku za razgovor i viđenje situacije drugih političkih predstavnika i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana.

Slovenski predsjednik Borut Pahor je naglasio da je sretan i zahvalan što se sastanak završio pozitivno.

“Diskusije koje smo imali su bile konstruktivne. Ima stvari koje nas dijele, ali moramo shvatiit gdje su nam razlike i prevazići ih. Diskusije nisu bile toliko dramatične da bi nas udaljile od usvajanja zaključaka.

Nažalost, nismo mogli usvojiti deklaraciju jer je bilo određenih problema koji su nas podijelili. Ali, Predsjedništvo Brijuna potvrdilo je ponovo da je proširenje EU bitno kao hitno rješenje za stabilnost naš regije.

Pozivamo na napredak procesa proširenja. Pozivamo da se osigura BiH status kandidata do kraja 2022. godine.

Posvećenost dijalogu je jedini način da se prevaziđu bilo kakve razlike ili nerazumijevanja u našem odnosu”, rekao je Pahor.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POSEBNA ČAR I U SREBRENICI: EZANI ODZVANJALI SA 11 OBNOVLJENIH DŽAMIJA

Govoreći o ramazanu u Srebrenici i planiranim ramazanskim aktivnostima, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić naglasio je Pročitaj više

SIN OBJAVIO OGLAS KOJI JE SVE ŠOKIRAO: POKLANJAM KUĆU, U INAT MAJCI

Nesvakidašnji oglas šokirao je mnoge. Muškarac iz Niša objavio je na društvenim mrežama da poklanja pola porodične kuće koja se Pročitaj više

Bruce Dickinson: Ko će na mene pucati? Ne znam jesam li bio glup ili lud

Dok su ponudu da sviraju u gradu pod opsadom odbili Motorhead, Rolling Stonesi, Metallica, samo je Iron Maidonov pjevač Bruce Pročitaj više

MOŽDA JE BIO NAMIJENJEN NEKOME KO JE BOLESTAN, MOŽDA JE TO RATA KREDITA: MILOŠ NA PARKINGU NAŠAO NA NOVČANIK PUN PARA I VRATIO GA VLASNIKU

Miloš Divljaković (32) radnik fabrike “Milan Blagojević” iz Lučana pokazao je da još postoje pošteni i čestiti ljudi. On je Pročitaj više