MINISTAR ČAMPARA POKAZAO MIŠIĆE PODREĐENIMA: Zabranio rad direktoru Policijske akademije Damiru Veji uprkos Rješenju Odbora za žalbe koji je poništio njegovu suspenziju

VIJESTI

Kako političari koji obnašaju vlast u našoj zemlji demonstriraju silu nad podređenima mogli smo se danas još jednom uvjeriti na primjeru ponašanja federalnog ministra Aljoše Čampare.

Naime, ovaj nekadašnji funkcioner SDA a sada Naroda i pravde zabranio je rad direktoru Policijske akademije Damiru Veji, unatoč Rješenju Odbora za žalbe koji je poništio Vejinu suspenziju i naložio njegov povratak na radno mjesto, javlja portal “Istraga”.

https://twitter.com/IstragaB/status/1589990025747652608

Podsjećamo, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara 16. juna 2022. godine preventivno je suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.

Sukob starih poznanika Čampare i Veje razbuktao se nakon što je otkiven slučaj nezakonitog praćenja federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Sredinom ove godine, cijeli slučaj je izašao na vidjelo kada je po naredbi Tužilaštva KS, zbog postavljanja GPS uređaja pod vozilo ministra Nermina Džindića, uhapšen Alden Hot iz Sarajeva.

Hot je tokom saslušanja priznao ovo krivično djelo i rekao da su ga za ovaj posao angažovali Damir Vejo i Adis Drnda, prijatelji federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Damir Vejo je na funkciju direktora Policijske akademije na Vracama imenovan na prijedlog ministra Čampare s kojim je, sve do januara ove godine, bio u prijateljskim odnosima. Vejo je na tu poziciju postavljen nakon što ga je ministar Nermin Džindić razriješio funkcije direktora UNIS Grupe koja je djelovala u okviru namjenske industrije. Nakon što je razriješen u Unisu, Vejo je podnio tužbu protiv Džindiževog Ministarstva, a za advokata je, prema pisanju Avaza, angažirao Maidu Čamparu, suprugu državnog tužioca Dubravka Čampare (brata federalnog ministra Aljoše Čampare). S obzirom na to da je Vejo ostao bez posla, Aljoša Čampara je odlučio da ga imenuje za direktora Policijske akademije na Vracama.