MINISTAR EDIN RAMIĆ NE ZNA KOLIKO POVRATNIČKE DJECE POHAĐA ŠKOLU U REPUBLICI SRPSKOJ

Izbornu kampanju federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić počeo je tako što se fotografisao sa djecom povratnika u Srebrenici. Ni nakon sedam godina mandata ministar Ramić ne zna koliko djece povratnika pohađa škole u RS-u, ali je spreman da ih koristi u kampanji.

Piše: A.Omerović

Edin Ramić raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić počeo je tako što se sedam godina mandata ministar Ramić ne zna koliko djece povratnika

Ministar Ramić u Srebrenici; foto:fb edin ramić

Distribucija udžbenika je zvanično krenula, evo ovdje u Srebrenici smo uručili prve udžbenike tako da ćemo dalje od škole do škole prikupljati podatke i uručivati udžebnike, kazao je ministar Ramić.

Dalje je naveo da će tako raditi zato što im resorno Ministarstvo iz Banja Luke nije ustupilo podatke o broju učenika, pa će podjelu dogovarati direktno sa direktorima. Dakle, iako je već skoro sedam godina na poziciji federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice, Edin Ramić još uvijek ne raspolaže sa podacima koliko djece povratnika pohađa škole u Republici Srpskoj.

Uz fejsbuk objavu ministar je objavio i „prigodne“ fotografije zahvalne djece.

Podsjetit ćemo javnost da ovo nije prvi put da ministar Ramić koristi djecu povratnika za ličnu promociju. Ranije je, po nalogu Sebije Izetbegović, dijelio paketiće bošnjačkoj djeci u Konjević Polju

 

Federalnom ministru za raseljene osobe i izbjeglice Edinu Ramiću već je prešlo u naviku da djecu povratnika u Republiku Srpsku koristi za ličnu promociju. Tako je sada, na početku izborne kampanje, ministar Ramić odlučio da su im neophodni udžbenici za nacionalnu grupu predmeta. iako povratničkoj djeci u školama u RS zabranjuju čak i maternji jezik. S podjelom „besplatnih“ udžbenika ministar Ramić krenuo je iz Srebrenice.

Petog septembra na fejsbuk profilu  federalnog ministra raseljenih lica i izbjeglica Edina Ramića javnost je saznala da je ministar lično podijelio udžbenike djeci povratnika u Srebrenici.

U Zvorniku su mu svirali i pjevali, u Janji se slikali u njegovu čast kada je svečano otvorio novoizgrađeno igralište ispred Doma kulture te rekonstruisano igralište ispred Osnovne škole „Meša Selimović“.

Radi se o nekom okvirnom ugovoru koji će imati konačan iznos zavisno od toga koliko budu potrebe na terenu, tek kada završimo kompletan proces onda ćemo znati koliko je to sredstva ali radi se o značajnim sredstvima, kazao je Ramić.

Da se radi o značajnim sredstvima potvrđuje i tender koji je Ministarstvo raspisalo prije tri mjeseca. Polovinom juna ove godine Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica radi dopunu plana javnih nabavki i dodaje nabavku udžbenika za učenike povratnike u RS za nacionalnu grupu predmeta – procijenjene vrijednosti oko 900 hiljada maraka. Sedam dana kasnije, 24. juna ove godine, Ministarstvo raspisuje tender za ovu nabavku procijenjene vrijednosti 888 hiljada KM.

Iako je tender raspisan u junu, na zvaničnoj stranici Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice nije objavljena odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača. Prema nezvaničnim informacijama, jedan od dobavljača udžbenika za Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica je firma Nam iz Tuzle. Vlasnik ove firme je blizak prijatelj ministra Ramića Sevlid Hurtić, predsjednik Bosanskohercegovačkih Zelenih i koalicioni partner SDA.

U razgovoru za Žurnal Hurtić je potvrdio da je jedan od izabranih ponuđača na tenderu Ministarstva ali da nije još uvijek potpisao ugovor, jer Ministarstvo prosvjete RS nije dostavilo podatke o broju učenika. Zbog toga oni još uvijek ne znaju koliko udžbenika i kojim školama treba isporučiti.

Isti dan u telefonskom razgovoru iz Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica za Žurnal su naveli da je u toku potpisivanje ugovora ali da nam ne mogu tačno reći ko su dobavljači jer ih ima oko četiri, pet kao i da ne znaju koliko će od planiranih sredstava potrošiti jer još uvijek ne znaju koliko učenika treba udžbenike. Podatke na osnovu kojih su odredili da im za nabavku udžbenika treba oko 900 hiljada KM kažu da su dobili alternativnim putevima – zvali su škole i nastavnike. Ponovimo, o brizi ministra Ramića za obrazovanje povratničke djece dovoljno govori činjenica da, iako je već skoro sedam godina federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, još uvijek ne raspolaže sa podacima koliko djece pohađa škole u Republici Srpskoj.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više