Kategorije
VIJESTI

MJEŠTANI IH STAVILI NA OGRADE: Policija naredila uklanjanje fotografija poginulih Srba

Fotografije su postavljene s desne strane magistralnog puta u pravcu Potočara. Potom su se mještani usprotivili te su fotografije postavili na ograde, pa su sada na privatnim posjedima, piše N1.

Policija u Brauncu naredila je uklanjanje fotografija postavljenih duž puta od Bratunca ka Potočarima na kojima se, kako je kazao tamošnji načelnik općine, nalaze poginuli Srbi, potvrđeno je u Policijskoj upravi Zvornik.

Fotografije su postavljene s desne strane magistralnog puta u pravcu Potočara. Potom su se mještani usprotivili te su fotografije postavili na ograde, pa su sada na privatnim posjedima, piše N1.

Na terenu je i policija, koja osigurava nesmetano odvijanje saobraćaja.

Načelnik bratunačke općine Srđan Rankić rekao je Srni da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i podršku s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni zločini za koje, kako je kazao, niko nije odgovarao.

– Prošlo je 30 godina a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde – rekao Rankić.

On istakao da je uputio pozive svim ambasadama i međunarodnim organizacijama u BiH da njihovi predstavnici dođu na obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja, koje je održano 2. jula u Bratuncu, ali da se niko nije odazvao.

– To govori o diskriminatorskom odnosu, o jednostranom gledanju na rat i žrtve u BiH, o boli koja se nanosi porodicama ubijenih Srba i o nepravdi koju dijeli međunarodno i pravosuđe BiH – rekao je Rankić.

On kaže da su fotografije poginulih Srba postavljene da ih vide međunarodni predstavnici kada budu dolazili 11. jula u Potočare na dženazu Bošnjacima ubijenim u genocidu u Srebrenici.

Napišite Komentar..