Mlada porodilja (22) umrla nakon četvrtog porođaja, bolnice negiraju odgovornost ljekara

VIJESTI

Direktorica gospićke bolnice Sandra Čubelić rekla je da je porod protekao standardno, ali da je porodilja imala uraslu placentu, što završava teškom komplikacijom

Mlada porodilja (22) preminula je u Hrvatskoj poslije četvrtog porođaja, a bolnice u Gospiću, gdje se porodila, i u Zadru u koju je prevezana, negirale su odgovornost ljekara.

Direktorica gospićke bolnice Sandra Čubelić rekla je da je porod protekao standardno, ali da je porodilja imala uraslu placentu, što završava teškom komplikacijom.

Prema njenim riječima, nije bilo ljekarskih grešaka, navode hrvatski mediji.

Specijalista anesteziologije, reanimacije i hitne medicine zadarske bolnice Edi Karuco rekao je da je pacijentkinja u ponedjeljak, 7. novembra, poslije podne bila kod njih na mjerama intenzivnog liječenja i da je upoznat sa slučajem.

Na pitanje da li vidi elemente ljekarske greške, odgovorio je: “Ni blizu”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Karuc je naveo da je pacijentkinja umrla u jedinici intenzivne medicine Opće bolnice Zadar, nakon što joj je tokom krvarenja odstranjena maternica da bi se zaustavilo krvarenje, a ona je potom razvila hemoragični šok i u takvom stanju prevezena u Zadar.

Čubelić je rekla da je u bolnici u Gospiću rodbina porodilje verbalno napala ginekologe i da je došla policija, kao i da ljekari razumiju teške okolnosti i da neće podizati tužbu.

Ona je negirala da je bilo fizičkog sukoba iako se radilo o teškoj i neugodnoj situaciji jer su ljekari, kako je navela, “učinili sve za pacijentkinju i novorođenče”, ali, istakla je, “ponekad se dogode takve fatalne situacije”.

Dvadesetdvogodišnja žena iz mjesta Gornje Vrhovine kod Otočca preminula je 7. novembra u Općoj bolnici Zadar, odakle je dovezena iz bolnice Gospić nakon što je rodila četvrto dijete.