MUP KS REAGIRAO NA PISANJE ISTRAGE: Šmrk nije napao policiju, već policijsko auto, nisu ga uhapsili, već su ga pozvali da se nakon napada sam javi u stanicu, jer “nema nedodirljivih!”

Službenici MUP-a Kantona Sarajevo potvrdili su u svom saopćenju da je Admir Arnautović zvani Šmrk sa svojim bandom napao njihov automobil, piše Istraga.ba.

Potvrdili su da se u trenutku napada u njihovom automobilu nalazio Eldin Mulić. Potvrdili su da je Mulić prethodno pucao na Šmrka, da je, potom, Šmrk sa svojim grupom nanio teške tjelesne povrede Muliću, da je policija uhapsila Mulića, da je Šmrk oštetio “tuđu stvar”, tj. policijski automobil”. Potvrdili su i da Šmrk nije uhapšen, već da je pozvan u službene prostorije, nakon čega je, po naredbi dežurne tužiteljice, pušten. Potvrdli su da protiv njega nisu podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima “nanošenje teških tjelesnih povreda” i “oštećenje tuđe stvari”. I na kraju su dodali da – nema nedodorljivih.

Iz Službe za odnose sa javnošću MUP-a KS, dalje, tvrde da njihovi policajci nisu bježali od Šmrka. Ali su potvrdili da su njihovi policajci pod internom istragom zbog postupanja te večeri. A ako je postupanje bilo u skladu sa policijskim obavezama i dužnostima, čemu, onda, istraga?

A sada ćemo ovaj slučaj obraditi konkretnije, kako bismo dokazali da, ipak, ima “nedodirljivih”. I da je Šmrk jedan od njih.

Kliknete li na ovaj link, pristupit ćete medijima dostupnom biltenu MUP-a Kantona Sarajevo. Onda idite na događaje objavljene 15. 8. 2022. godine i kliknite na izazivanje opće opasnosti.

 

“Dana 14.08.2022.godine u 13.50 sati policijski službenici PU Centar su, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 323. KZ F BiH (Izazivanje opće opasnosti), lišili slobode lice E.M. rođen 1989.godine iz Sarajeva.  O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pod čijim nadzorom, policijski službenici nastavljaju dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za izvršenje ovog krivičnog djela”, navedeno je na stranici MUP-a Kantona Sarajevo.

Dakle, osoba inicijala E.M. (Eldin Mulić) uhapšena je zbog sumnje da je počinila krivično djelo – izazivanje opće opasnosti. U javnosti dostupnom biltenu nema inicijala A.A.. Nema, dakle, Šmrka, nema opisanog događaja o napadu na E.M., nema napada na “policijsko vozilo”, nema “oštećenja tuđe stvari”. Jer nema nedodirljivih.

A, evo šta piše u necenzurisanom biltenu MUP-a Kantona Sarajevo dostupnom samo policijskim službenicima.

“Dana 14.8. 2022. godine u 13.50 sati, policijski službenici PU-PS Centar lišili su slobode lice Mulić Eldina, rođenog 1989. godine, iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 323 KZ FBiH / izazivanje opće opasnosti/ izvršeno istog dana u 3.50 u ulici Reisa Džemaludina Čauševića bb., općina Centar, kojom prilikom je imenovani iz vatrenog oružja – pištolja, ispalio više metaka u pravcu lica Arnautović Admira, nakon čega je Admir, u ulici Musala bb, općina Centar, upotrebom fizičke snage izvršio krivično djelo iz člana 172 KZ FBiH, /teška tjelesna ozljeda/ izvršena na štetu Mulić Eldina, te krivično djelo iz člana 293 KZ FBiH /oštećenje tuđe stvari/, gdje je Arnautović Admir stisnutom pesnicom udario i oštetio prednje vjetrobransko staklo na službenom vozilu Golf VI, vlasništvo MUP-a KS. O navedenom obaviješten dežutni tužitelj Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, lice slobode lišeno je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje lica lišenih slobode MUP-a KS. Policijski službenici nastavljaju na dokumentovanju navedenih krivičnih djela”, piše u internom biltenu MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Kako su ime i krivična djela Admira Arnautovića Šmrka “isparila” iz biltena dostavljenog medijima, morali bi znati u MUP-u Kantona Sarajevo za kojeg – nema nedodirljivih.

Na redu je sada saooćenje MUP-a Kantona Sarajevo povodom pisanja portala Istraga.ba. Donosimo ga u cjelosti.

“Dana 14.08.2022. godine, oko 03.50h, policija je obaviještena da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u ulici Reisa Džemaludina Čauševića, općina Centar. Na mjesto događaja odmah je upućeno više patrola policije, a  dolaskom na lokaciju policijski službenici su uočili jedno povrijeđeno lice, fizički napadnuto od više NN lica. Policijski službenici su odbili daljnji napad, te su povrijeđenog u cilju zaštite smjestili u službeno vozilo, te poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem uspostave narušenog javnog reda i mira, kao i identifikacije i zadržavanja osoba koje se mogu dovesti u vezu s ovim događajem. Prilikom intervencije, od strane jednog lica, upotrebom fizičke snage, došlo je do oštećenja prednjeg vjetrobranskog stakla na službenom vozilu PS Centar. Za povrijeđeno lice utvrđeno je da se radi o: – E. M. iz Sarajeva, pored kojeg je u momentu zaticanja na mjestu događaja pronađeno vatreno oružje i kapa tzv. “fantomka”, koje je isti koristio prilikom upotrebe vatrenog oružja usljed kojeg nije bilo povrijeđenih lica, a E. M. je povrede zadobio fizičkim napadom od strane drugih lica, te je prevezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć i konstatovane teške tjelesne povrede, nakon čega je otpušten iz bolnice. Po uputi dežurnog tužioca, E.M. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo iz člana 323. KZ FBiH (Izazivanje opće opasnosti) i otpušten je nakon kriminalističke obrade.
Dva lica koja su zadržana na mjestu događaja su pozvana u službene prostorije, a radi se o: – A. A. iz Sarajeva, koji je ispitan u svojstvu osumnjičenog, zbog sumnje da je počinio krivična djela iz člana 172. i 293. KZ FBIH (“Teška tjelesna povreda” na štetu E. M. i “Oštećenje tuđe stvari” na štetu Uprave policije MUP-a KS oštećenjem službenog vozila), te je isti potom, po uputi dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pušten iz službenih prostorija, i – A.Š. iz Sarajeva koji je na okolnosti predmetnog događaja saslušan u službenim prostorijama u svojstvu svjedoka. Policijski službenici su osigurali mjesto događaja, te je po ovlaštenju dežurnog tužioca, izvršen uviđaj i poduzete druge zakonom propisane mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela.
Daljnjim radom na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog događaja, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu s nanošenjem tjelesnih povreda E. M. može dovesti i lice A. M. iz Sarajeva koji je pozvan u službene prostorije, te ispitan u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnog djela iz člana 172. KZ FBiH (Teška tjelesna povreda). Protiv lica E.M. nadležnom tužilaštvu je 16.08.2022. godine dostavljen Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima iz člana 323. KZ FBiH (Izazivanje opće opasnosti) i člana 74. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo. U vezi s rasvjetljavanjem i dokumentovanjem krivičnih djela iz člana 172. KZ FBiH (“Teška tjelesna povreda” na štetu E.M.) i člana 293. KZ FBiH (“Oštećenje tuđe stvari” oštećenjem službenog vozila na štetu Uprave policije MUP-a KS), do sada, ispitana su dva osumnjičena lica, A. A. i A. M., a u svojstvu svjedoka saslušana su četiri lica, te se nastavljaju dalje aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, kao i prikupljanju materijalnih dokaza, shodno uputama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i naredbama Općinskog suda u Sarajevu. Po kompletiranju cjelokupnog operativnog materijala, nadležnom tužilaštvu će biti dostavljen Izvještaj protiv osumjičenih lica. U cilju poštivanja procedura u odnosu na postupanja policijskih službenika prilikom vršenja službenih radnji, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem provjere postupanja policijskih službenika. U vezi s prethodno navedenim činjenicama, odbacujemo kao netačne navode o tome da su policijski službenici “pobjegli” s mjesta događaja, ili da su propustili izvršiti službene radnje propisane zakonom.
Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju vršiti profesionalno i zakonito svoju obavezu zaštite života i imovine građana i posjetilaca u Kantonu Sarajevo, kao i procesuiranje svih lica za koja se utvrdi da su počinioci krivičnih djela ili prekršaja, posebno zastupajući jednakost svih pred zakonom, jer za policijske službenike Kantona Sarajevo nema “nedodirljivih””, navedeno je iz MUP-a KS nakon što smo objavili detalje o zataškavanju slučaja iz centra Sarajeva.

Šta vidimo iz ovog saopćenja?

Ukratko, vidimo sve ono što smo i objavili prvog dana. Eldin Mulić je pucao na Admira Arnautovića Šmrka, onda je Šmrk krenuo u potragu za Arnautovićem, policijska patrola je pokušala da spriječi fizički obračun, onda su zatvorili Mulića u policijski automobil, na koji je nasrnuo Admir Arnautović Šmrk, razbivši, pritome, vjetrobransko staklo. Pripadnici MUP-a KS su uhapsili pretučenog Mulića, a Šmrku su rekli dase javi u policijsku stanicu. Onda su nazvali postupajuću kantonalnu tužiteljicu Almu Džinović koja je rekla da puste Arnautovića. Kada se razbudila, tužiteljica je naredila hapšenje Eldina Mlića koji je bio u teškom stanju. Što se tiče Arnautovićevog napada na Mulića i policijski automobil, istaga je u toku. Jer nema nedodirljivih.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više