NA GRANICI SA SRBIJOM VIĐENA CRNA PANTERA. ZVIJER KOJA JE DALEKO VEĆA I OPASNIJA OD VUKA

VIJESTI

Kod Apatina, grada na granici Srbije i Hrvatske, viđena je crna pantera, potvrdili su iz JP-a Vojvodina šume i upozorili da se radi o izuzetno opasnoj životinji. Životinju su ranije viđali mještani sela Sonta.

“Javno preduzeće Vojvodina šume Petrovaradin, ogranak firme ŠG Sombor, Šumska uprava Apatin obavještava sve sugrađane da je uočena crna pantera (leopard) u kotaru Općine Apatin. Predator je izuzetno opasan i ovim putem apeliramo na građane da budu na oprezu zbog sebe i svojih najbližih. Ako neko uoči crnu panteru, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu policijsku stanicu”, piše u priopćenju JP-a Vojvodina šume.

“Lovac je vidio životinju veću od vuka, s jako dugačkim repom”
Petar Sladić, mještanin sela Sonte koji je uočio životinju iz porodice mačaka, za novosadski Dnevnik je rekao da mu nije svejedno “jer se i moja djeca često voze sama biciklima u okolici, po šumi i po poljima”. Kaže da je u razgovoru s jednim od tamošnjih lovaca potvrdio da se radi upravo o ovoj životinjskoj vrsti.

“Termalnim dvogledom, koji daje nešto izmijenjenu sliku, ovaj lovac je vidio životinju koja je daleko veća i od vuka, kojeg isto nema na našim prostorima, ali s jako dugačkim repom koji odlikuje ovakvu vrstu mačaka, tako da ni on nema sumnju da se radi o, u najmanju ruku, životinji koja nije s naših prostora”, rekao je Petar.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Vlasnik zoološkog: Ne predstavlja veliku opasnost po ljude

Milan Mirić Miki, vlasnik zoološkog vrta Zoo Miki, prvog privatnog zoološkog vrta u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno suradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kaže da o postojanju ove zvijeri u Srbiji nema ranijih svjedočenja.

“Ako se u ovom slučaju radi o crnoj panteri za kojom je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše neslužbenim informacijama zapravo pobjegla iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Naime, iako se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ako ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu pružiti ovakvoj vrsti predatora”, kaže Mirić, koji ujedno tvrdi da ovakva zvijer ne bi predstavljala veliku opasnost po ljude.

“U slučaju susreta s ljudima leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, sam bi pobjegao, a prije toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi”, rekao je Milan Mirić.

Crna pantera je najčešće leopard ili ponekad jaguar, čije je krzno crne boje. Crne pantere nisu zasebna vrsta, nego je riječ o pojavi koja se zove melanizam.