NA MANJAČI, POKRAJ BANJA LUKE: Više od 800 pripadnika Oružanih snaga BiH spremno za vježbu “Kombinovani napor 22”

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) učestvovat će u realizaciji vježbe “Kombinovani napor 22” na vojnom poligonu “Manjača” od 19. do 23. septembra, a s ciljem finalnog ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (NEL-2).

Komandant BGLP-a major Enis Herić u razgovoru za Fenu ističe kako je NATO program koncepta operativnih sposobnosti, praktični višenamjenski vojni alat koji služi kao sredstvo za blisku operativnu saradnju između Saveza i potencijalnih učesnika u NATO vođenim operacijama.

Istovremeno, precizira kako se radi o programu koji podržava napore partnera u razvoju snaga koje će u cijelosti biti interoperabilne i osposobljene za djelovanje po NATO procedurama i standardima.

“Oružane snage BiH su 2018. godine u okviru navedenog programa, deklarisale BGLP koja je u dosadašnjem periodu uspješno realizovala niz zahtjevnih zadataka, kao i sva planirana ocjenjivanja. Ocijenjena je kao borbeno spremna, a krajem tekućeg mjeseca očekuje nas posljedna provjera čime bismo praktično krunisali ovaj četverogodišnji ciklus ocjenjivanja”, pojašnjava major Herić.

alt
Komandant BGLP-a major Enis Herić (Foto: FENA)

U tom kontekstu, podsjeća kako su kao sastavni dio priprema za ocjenjivanje tokom godine realizirani svi planirani događaji obuke, te da je BGLP u cijelosti spreman za predstojeće ocjenjivanje.

Nadalje, navodi kako su u sklopu priprema za ocjenjivanje, pripadnici ove formacije (BGLP-a) kroz zajedničke vojne obuke s EUFOR-om i učešćem u međunarodnim vježbama u Saveznoj Republici Njemačkoj i Republici Turskoj, imali priliku unaprijediti svoja znanja i steći značajna međunarodna iskustva.

“Aktivnosti koje provodimo u sklopu ovog programa imaju izuzetnu važnost, ne samo za OS, nego i za državu u cijelini, jer na ovaj način znatno unapređujemo interoperabilnost i borbenu spremnost OSBiH, a ujedno doprinosimo i procesu euroatlanskih integracija države BiH”, potcrtava Herić.

Kada se radi o organizacijsko-formacijskoj strukturi, Herić navodi kako u BGLP-u participira 819 vojnih osoba iz različitih rodova iz svih jedinica OSBiH, te da su u strukturu, odnosno u pripreme ove jedinice involvirani svi nivoi komandovanja OS.

“U skladu sa planom ocjenjivanja prvi dan će se realizovati inspekcija personala i opreme, dok će se u ostalim danima provjeravati obučenost i spremnost jedinice pri izvršavanju zadataka koji će biti delegirani od pretpostavljene komande. Posljednji dan ocjenjivanja (23. septembra) očekuje se inicijalni terenski izvještaj od ocjenjivačkog aparata, u kojem će biti naveden opšti utisak ocjenjivača”, navodi Herić u osvrtu na dinamiku i hronologiju procesa ocjenjivanja.

Po njegovim riječima, ocjenjivanje će biti realizirano u skladu sa ček-listom koja sadrži više od 1.100 zadataka, a koja je usaglašena tokom savjetodavne posjete predstavnika NATO-a.

Komandant BGLP-a u tom kontekstu navodi kako se ova jedinica ocjenjuje kroz pet oblasti (Priprema, Operacije, Podrška, Komunikacije i Administracija), te da se na ocjenjivanju očekuje ukupno 75 ocjenjivača.

Radi se o, kako je kazao, certificiranim bh. ocjenjivačima sa značajnim međunarodnim iskustvom, kao i inozemnim ocjenjivačima iz Austrije, Azerbejdžana, Finske, Gruzije, Irske, Italije, Kolumbije, Maroka, Moldavije, Srbije i Švedske, uz učešće NATO monitoring tima i predstavnika Petog korpusa Vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Herić napominje kako je tokom ove sedmice u Centru za borbene simulacije na Manjači realizirana kompjuterski podržana vježba, što je ujedno i posljednja aktivnost u sklopu priprema za ocjenjivanje.

“Ono što kao komandant BGLP-a mogu da kažem jeste da ćemo, uz visoko obučen i osposobljen vojnički, podoficirski i oficirski kadar, dati svoj maksimum kroz predstojeće ocjenjivanje, te stvoriti pretpostavke za sticanje certifikata za ulazak u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u NATO vježbama”, poručio je major Enis Herić u razgovoru za Fenu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Poljski ambasador najavio ulazak Poljske u rat u Ukrajini. Odmah se oglasila ambasada

'Ili će Ukrajina danas braniti svoju neovisnost ili ćemo mi morati ući u ovaj sukob. Jer naše će glavne vrijednosti Pročitaj više

Ugostitelj iz Istre na mukama: ‘Kuharu nudim 2000 eura, a konobaru 1000 eura. Ne žele raditi!’

Ugostitelj iz središnje Istre požalio se Glasu Istre kako mu nedostaje radnika te je želio podijeliti svoje iskustvo u kojem Pročitaj više

BiH: Djevojčica (12) čekala dva sata da je doktor primi na pregled

Tužna priča iz zeničke Kantonalne bolnice u kojoj je 12-godišnja djevojčica Adela čekala puna dva sata kako bi je pregledali Pročitaj više

ŽELJKA CVIJANOVIĆ KOMENTIRALA ZAHTJEV SVOG KOLEGE IZ PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Ako imovina nije entitetska, zašto traže da je se odreknemo?”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je "pitanje imovine jedna od mnogobrojnih antidejtonskih inicijativa koje se u BiH nastoje Pročitaj više