NA MITING ĆE ‘MORATI’ DOĆI ZAPOSLENI U JAVNOM SEKTORU: “Dodik izgleda ne smije ostati ni jedan dan bez vlasti?!” (VIDEO)

VIJESTI

Vlast zapaljivom nacionalnom retorikom dovodi društvenu atmosferu do usijanja i oni koji to čine, trebaju se zapitati da li dijeleći narod mogu dovesti do nemira. Ovako analitičari komentarišu situaciju uoči najavljenog mitinga u utorak vladajuće koalicije u Banjaluci.

Milorad Dodik ponovo je uznemirio javnost. Ovaj put, učinio je to u Višegradu, poručujući da su oni koji ne dođu na miting u organizaciji njegove stranke, protiv Republike Srpske.

“Oni koji ne mogu doći, a mnogi neće moći doći, razumjeću o čemu se radi, a oni koji mogu doći, a neće da dođu, oni su protiv Republike Srpske“, poručio je Dodik u Višegradu.

“Podjela srpskog naroda, koju Dodik svojom politikom čini, više je nego opasna”, kaže novinar Aleksandar Trifunović.

“Ako je iko imao dileme da Milorad Dodik namjerava da stvori konflikt unutar naroda koji živi u Republici Srpskoj, a to je većinom srpski narod, sad je više nema. Eksplicitno reći da onaj ko ne dođe na miting koji organizuje njegova partija, znači interesni miting njegove partije, da nije prijatelj Republike Srpske, odnosno da je neprijatelj i izdajnik je opasno. Kada to izgovori čovjek koji ima najveću političku moć i kompletan entitetski aparat na svojoj strani, onda je to i više nego opasno“, objašnjava Trifunović.

Novinar Slobodan Popadić smatra da vlast koristi nacionalizam kao način manipulacije, čime se društvena atmosfera dovodi do usijanja.

“Ovdje se pokazalo da emotivni dio, nacionalni ponos itd, najlakše prolazi kod ljudi, jer smo svi osjetljivi na ta pitanja iz neke naše prošlosti. Manipulacija tim temama pokazala se najplodnia i najbrža, u smislu neke političke ideje. Da li će to jednog dana doći na naplatu, da li vi podižete nacionalnu svijest do usijanja, da li to može da izazove neku vrstu trvenja, da ne kažem nemira, to su pitanja o kojima svi treba da razmisle kada se bave takvim stvarima“, kaže Popadić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

On dodaje da vlast koristi metode koje je koristila i ranije, ali da su one sada još izraženije.

“Video poziv na sutrašnji protest vlasti liči na poziv u rat, poziv na mobilizaciju, gdje se više ne spominju izbori, ne spominje se više pobjeda i poraz, spominje se odbrana Republike Srpske. Ljudi sebe proglašavaju jedinim predstavnicima Republike Srpske u političkom smislu. Naravno da postoje pobjednici i poraženi, postoji vlast i opozicija, ali ne mogu jedni biti predstavnici Republike Srpske, a drugi samim tim što su imali eventualno lošiji rezultat na izborima biti strani zavojevači i izdajnici“, smatra Popadić.

“Milorad Dodik je u zbiru osvojio značajno manje glasova od vladajuće koalicije, ali i Željke Cvijanović, čime je njegova pozicija ugrožena”, objašnjava Trifunović.

“On ne smije izgleda ni jedan dan ostati bez vlasti, on lično. Sada je u pitanju njegov lični kredibilitet, jer Željka Cvijanović je ostvarila mnogo bolji rezultat. U Skupštini stranka ima mnogo bolji rezultat. Sve je to zahvaljujući njemu, ali njegov rezultat je upitan i to ga čini paranoičnim, frustriranim i to je sve što vidimo ovih dana“, zaključuje Trifunović.

Sasvim je sigurno, ističu sagovornici BN televizije, da će na miting u utorak moći, ali i morati da dođu, zaposleni u javnom sektoru, koji su stavljeni u službu odbrane jedne stranke i njenog lidera.