Na pomolu velika afera u zdravstvu KS-a: Ko pacijentima piše lažne dijagnoze i na osnovu njih podiže lijekove u apotekama?

VIJESTI

Pojedini pacijenti saznali su da im je pripisana lažna dijagnoza

U Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove.

Al Jazeera je objavila da problem traje duže, a kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Erol Prašjivić je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu te saznao da mu je neko pripisao lažnu dijagnozu.

– Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? a ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate, rekao je Prašjivić.

Nakon provjere, njemu je saopćeno da je u sistem provaljeno.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

– Vi ste jedan od onih, tako mi je rečeno. Znate nama je neko provalio u sistem na neki način, iskorištavaju vaše lične podatke i na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu, naveo je Prašjivić.

I jedan pacijent koji je želio ostati anoniman ispričao je svoje iskustvo gdje su mu pripisali lažnu inzulinsku dijagnozu.

– Sad se ja pitam da li da doživim neku ne do Bog nesreću, da li ja mogu biti adekvatno liječen i da li se meni može dati terapija koja pirpada zdravom čovjeku ili će mene liječiti kao dijabetičara, naveo je on za AJB.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Dom zdravlja prebacuju odgovornost a o svemu je informisano i Tužilaštvo KS, piše Al Jazeera.