NAJGORA MOGUĆA VIJEST ZA PUTINA: Amerikanci šalju Ukrajincima “Sive orlove”, dronove nadmoćnije i od turskih Bayraktara

VIJESTI

U američkom paketu oružja za Ukrajinu nedostaje jedan jako važan dio naoružanja: višenamjenski dron Gray Eagle koji SAD odbija isporučiti kako ga Kijev ne bi koristio za napade na ruski teritorij. No, prema izjavama dvojice visokopozicioniranih američkih zvaničnika, SAD trenutno razmatra kako bi se dron mogao prilagoditi tako da bude pogodan za isporuku Ukrajini.

Američki zvaničnik potvrdio je da vojska nastoji proučiti koje su promjene potrebne i moguće na bespilotnoj letjelici koju je napravila kompanija General Atomics i koja se u američkoj vojsci naziva kodnim imenom MQ-1C. Gray Eagle je izuzetno moćno oružje koje može nositi četiri rakete Hellfire i letjeti na 7620 metara visine čak 30 sati.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Roger Cabiness, nije komentirao modifikaciju drona Gray Eagle, samo je izjavio da se Ministarstvo obrane nastavlja konsultirati s Ukrajinom o sigurnosnoj pomoći, prenio je CNN. Bijela kuća odbila je komentirati, kao i General Atomics.

Povrh smrtonosne sposobnosti projektila, vjeruje se da bi dron ukrajinskim snagama omogućio veću sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka i izviđanja s veće udaljenosti. Dodatno bi pomogao artiljeriji na zemlji i borio se protiv drugih bespilotnih letjelica kojima upravlja Rusija.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Od početka invazije SAD je isporučivao oružje Ukrajini, uvijek pazeći da ne prijeđe crvenu liniju koju bi Rusija interpretirala pretjerano eskalirajućom. Američki predsjednik Joe Biden je, naprimjer, istaknuo činjenicu da iako je SAD Ukrajini dao visokoučinkovite mobilne raketne sisteme HIMARS, nije im ponuđeno streljivo većeg dometa koje ide uz te sisteme, što uključuje ATACMS.

Američki zvaničnici tvrde da se u slučaju drona Gray Eagle više radi o tehnološkoj sigurnosti nego o brizi za eskalaciju sukoba. Naime, Amerikanci tvrde da trenutno proučavaju koje sisteme mogu maknuti s dronova kako u slučaju pada u neprijateljske ruke ne bi razotkrili previše osjetljivih tehnologija, a da istodobno ostanu borbeno učinkoviti.

“To su vrlo skupi sustavi i postoji zabrinutost da bi mogli biti oboreni”, rekao je zvaničnik koji smatra da bi srušeni dronovi mogli završiti u ruskim rukama. Američki zvaničnik odbio je reći koja je tehnologija na Gray Eagleu najosjetljivija. Smatra se da je to tehnologija fokusirana na prikupljanje obavještajnih podataka i senzore.

Ovo nije prvi put da je SAD odlučio modificirati sistem prije dopreme u Ukrajinu.

Wall Street Journal u martu je izvijestio da su povjerljivi dijelovi uklonjeni iz protivzračnih projektila Stinger.