Nakon Tegeltijinih riječi oglasio se Išerić pa mu poručio: Pozivam te za svjedoka da su Bošnjaci muslimani

VIJESTI

Bošnjaci će prebroditi tu, kako Tegeltija kaže, evropsku islamofobiju. I zalaganje za građanski koncept nije gubljenje vremena. Možda jeste za Tegeltiju, jer građanski koncept podrazumijeva osiguranje jednakih prava za sve građane naše države BiH

Milan Tegeltija, savjetnik još uvijek aktuelnog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zapalio je društvene mreže lekcijom o Bošnjacima i njihovoj reputaciji u Evropi rekavši kako je nemoguće prebroditi evropsku islamofobiju. Pokušaj toga kroz građanski koncept je, kako kaže Tegeltija, gubljenje vremena.

– Ne postoji način da bošnjački političari prebrode evropsku islamofobiju. Zabluda da je to moguće kroz građanski koncept samo je gubljenje vremena, rekao je Tegeltija.

Na njegove tvrdnje odgovorio je Enver Išerić, pravni stručnjak i doktor pravnih nauka.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Kaže Milan Tegeltija da je „Islamofobija u Evropi duboko ukorjenjena i niko u Evropi neće zaboraviti da su Bošnjaci muslimani, čak i ako Bošnjaci to zaborave.” Možda je Tegeltija u pravu. Ali to Bošnjake neće ućiniti manje muslimanima. Naprotiv, to je razlog da budu još bolji, moralniji, iskreniji, odvažniji i hrabriji.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Bošnjaci će prebroditi tu, kako Tegeltija kaže, evropsku islamofobiju. I zalaganje za građanski koncept nije gubljenje vremena. Možda jeste za Tegeltiju, jer građanski koncept podrazumijeva osiguranje jednakih prava za sve građane naše države Bosne i Hercegovine. To je za Tegeltiju i one koje on slijedi potpuno neprihvatljivo. To su dva različita koncepta uređenja države i društva.

Zato nas Bošnjake nikakva islamofobija neće i ne smije odvratiti i skrenuti sa puta i koncepta osiguranja jednakih prava za sve građane.

A što se tiče njegove (Tegeltijine) tvrdnje da je „islamofobija u Evropi duboko ukorjenjena i niko u Evropi neće zaboraviti da su Bošnjaci muslimani, čak i ako Bošnjaci to zaborave” moram istaći da Bošnjaci i ne žele da bilo ko u Evropi i u cijelom svijetu zaboravi da smo mi, Bošnjaci muslimani. Čak šta više, nikada to nećemo zaboraviti i sa ponosom ćemo to isticati. Jer biti musliman znači biti čovjek u pravom smislu te riječi, kako ga opisuju sve religije. A kada bude najpotrebnije i Milan Tegeltija i svi njegovi islamofobi će nama svjedočiti da smo bili muslimani. Zato ih pozivamo „Budite svjedoci da smo mi muslimani“