NAKON UŽURBANOG “CJENKANJA”: EU u posljednji trenutak odobrila deseti paket sankcija Moskvi, koji podrazumijeva…

VIJESTI

(…) stroža ograničenja izvoza robe dvostruke namjene, kao i mjere protiv subjekata koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija.

Evropska unija je, nakon užurbanog “cjenkanja” u posljednjem trenutku, odobrila deseti paket sankcija Rusiji na godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu, saopćilo je švedsko predsjedništvo EU.

“Zajedno, zemlje članice EU uvele su najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da pobijedi u ratu”, objavili su na Twitteru.

“EU je ujedinjena s Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno”.

Paket uključuje stroža ograničenja izvoza robe dvostruke namjene, kao i mjere protiv subjekata koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Sve države članice moraju odobriti sankcije da bi one bile uvedene, što čini pregovore među 27 zemalja često zamornim i dugotrajnim.

EU je saopćila da je deseta runda sankcija Rusiji od početka rata osmišljena kako bi se otežalo finansiranje rata i “izgladnila” ruska industrija tehnološke opreme i rezervnih dijelova za oružje koje se koristi protiv Ukrajine, prenosi Klix.

Mjere su također imale za cilj stavljanje na crnu listu više pojedinaca, uključujući one koje Zapad kaže da su ruski propagandisti, one koje Kijev smatra odgovornim za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju i one koji su uključeni u proizvodnju iranskih dronova raspoređenih na liniji fronta.

Paket je takođe osmišljen tako da se više banaka, uključujući privatnu Alfa-banku i online banku Tinkoff, odvoji od globalnog sistema SWIFT i da smanji trgovinu između EU i Rusije za više od 10 milijardi evra, saopćio je izvršni direktor bloka.