NAKON UŽURBANOG “CJENKANJA”: EU u posljednji trenutak odobrila deseti paket sankcija Moskvi, koji podrazumijeva…

(…) stroža ograničenja izvoza robe dvostruke namjene, kao i mjere protiv subjekata koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija.

Evropska unija je, nakon užurbanog “cjenkanja” u posljednjem trenutku, odobrila deseti paket sankcija Rusiji na godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu, saopćilo je švedsko predsjedništvo EU.

“Zajedno, zemlje članice EU uvele su najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da pobijedi u ratu”, objavili su na Twitteru.

“EU je ujedinjena s Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno”.

Paket uključuje stroža ograničenja izvoza robe dvostruke namjene, kao i mjere protiv subjekata koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija.

Sve države članice moraju odobriti sankcije da bi one bile uvedene, što čini pregovore među 27 zemalja često zamornim i dugotrajnim.

EU je saopćila da je deseta runda sankcija Rusiji od početka rata osmišljena kako bi se otežalo finansiranje rata i “izgladnila” ruska industrija tehnološke opreme i rezervnih dijelova za oružje koje se koristi protiv Ukrajine, prenosi Klix.

Mjere su također imale za cilj stavljanje na crnu listu više pojedinaca, uključujući one koje Zapad kaže da su ruski propagandisti, one koje Kijev smatra odgovornim za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju i one koji su uključeni u proizvodnju iranskih dronova raspoređenih na liniji fronta.

Paket je takođe osmišljen tako da se više banaka, uključujući privatnu Alfa-banku i online banku Tinkoff, odvoji od globalnog sistema SWIFT i da smanji trgovinu između EU i Rusije za više od 10 milijardi evra, saopćio je izvršni direktor bloka.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više