NATRON-HAYAT IZ MAGLAJA SVOJIM RADNICIMA ISPLATILA PO 1.080 KM POMOĆI

Natron-Hayat iz Maglaja je zasigurno jedna od rijetkih kompanija, ako ne i jedina iz realnog sektora, koja je svim svojim radnicima isplatila pomoć od po 1.080 KM.

Da je pomoć isplaćena, potvrdio je za Faktor direktor kompanije Muhamed Zahirović.

Oni su na ovaj način postupili po preporuci Vlade Federacije BiH koja je sadržana u Uredbi za pomoć i pomogli svojim uposlenim, u vrijeme inflacije i rasta indeksa potrošačkih cijena.

– Tačno je da je Natron-Hayat isplatio po 1.080 KM pomoći radnicima. Isplata je izvršena za 868 radnika. Uprava je cijenila da je najbolji momenat za isplatu kraj augusta, kako bi radnici lakše prevazišli finansijske teškoće u vezi s početkom školske godine i osiguranju grijanja za zimski period. Svakako da im je dodatno primanje značajno pomoglo – kazao nam je Zahirović.

Upitali smo da li ima poruku za ostala poslodavce.

– Poruka ostalim poslodavcima je da, ukoliko su u mogućnosti, isplate pomoć radnicima i tako podignu moral radnicima za ostvarenje boljih poslovnih rezultata – kazao je.

Osvrnuo se na Uredbu za pomoć stanovništvu Vlade Federacije BiH koja je donesena u julu.

– Što se tiče Odluke Vlade o pomoći stanovništvu, osvrnut ću se samo na dio koji se odnosi na privredu. Svakako bi bilo bolje da je Vlada dozvolila neoporezivu isplatu u više tranši. Naša trenutna likvidnost nam je omogućila jednokratnu isplatu, ali postoji niz preduzeća koja imaju problema s likvidnošću.

Svojom odlukom Vlada je pomogla likvidnim firmama, a nelikvidnim stvorila problem u vidu pritiska radnika za dodatnom isplatom. Prava pomoć poslodavcima bi bila u smanjenju doprinosa na plaću uposlenika – rekao je Zahirović.

KO JE DOBIO POMOĆ OD 1.080 KM? RADNICI BH TELECOMA, BH POŠTA I JP CESTE FBIH JESU, ŠTA JE SA PRIVATNICIMA

Isplata 1.080 KM pomoći radnicima u Federaciji zbog inflacije provodi se uglavnom u javnom sektoru, u privatnom su to sporadični slučajevi jer poslodavci od Federalnog ministarstva finansija traže fleksibilnije postavljanje ove odluke.

Naime, Vlada Federacije BiH je Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je donijela u julu, sugerisala poslodavcima da uposlenicima isplate jednokratnu novčanu pomoć od 1.080 KM. Ova naknada je neoporeziva.

 

– Da bi se isplatila ta pomoć tražili smo nekoliko stvari, da se maksimalno fleksibilno postavi ta odluka. Još nemamo nikakvog odgovora iz Vlade Federacije BiH. Imamo jedno tumačenje od Federalnog ministarstva finansija u kome se kaže da se ta pomoć mora uplatiti svim zaposlenim.

Da se mora isplatiti svima jednako i da može isplatiti samo jedanput. Mi mislimo da takvim rigidnim stavom Ministarstva finansija će se jako smanjiti broj konzumenata – govori za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Adnan Smailbegović

On je naveo kako ne mogu na istom nivou biti radnik koji je zaposlen dva mjeseca i onaj koji radi šest godina.

– I sada je pitanje da li je fer, pošteno isplatiti istu pomoć i jednom i drugom. Imate nekoga ko konzumira bolovanje, šest mjeseci u godini ne dođe na posao, i treba da isplatite njemu i onome ko je uredan na poslu po 1.080 KM!? Tu je i pitanje likvidnosti. Koliko je kompanija sposobno da odjednom isplati 1.000 KM? Kada se to razgodi na tri-četiri rate, onda je to puno lakše. Imamo obećanja da će Vlada FBiH donijeti dopunu te Uredbe.

Međutim, to još nemamo, tako da velika većina poslodavaca čeka da li će se, da tako kažem, dobiti taj prostor, fleksibilnost, kako bismo onda mogli napraviti neku dinamiku isplate. Ovako, bojim se da ono kako je Ministarstvo predložilo, da neće biti mnogo kompanija koje će isplatiti svima u istom iznosu i odjednom – govori Smailbegović.

Upitali smo da li to znači da u realnom sektoru još nisu počeli sa isplatom ove pomoći radnicima.

“Čudi me stav Ministarstva finansija”

– Ne tvrdim da nije krenulo nigdje, ali nije masovno počelo. Ima kompanija koje su sigurno već isplatile, koje dobro stoje. Vidite, to je neoporezivo, vrlo interesantno da se isplati radnicima, ali nažalost nisam siguran da će ići bez ovog o čemu sam prethodno govorio, da će imati masovnu primjenu. Znate, neko ko ima 200 radnika on treba da isplati 200-220 hiljada KM odjednom.

A drugačije je kada to isplatite u ratama. Iskren da budem, mene čudi zaista takav stav Ministarstva, a svima je u interesu da to naprave fleksibilnim, i radnicima i poslodavcima, ali i Federalnoj vladi jer će taj novac otići u potrošnju, pa će se opet vratiti koz PDV i ostalo – govori Smailbegović.

Podsjeća da se Uredba odnosi i na realni i na javni sektor.

Isplatila BH Pošta, BH Telecom, JP Ceste FBiH…

– Mi ovdje govorimo o realnom sektoru, ali naravno zakon se odnosi na sve. Javni sektor je sada prilično likvidan, budžeti su puni. Vi vidite da se hvale dobrim prihodima i siguran sam da će javni sektor isplatiti taj novac. A znate kada će ga isplatiti? Pred izbore – govori Smailbegović.

Mevludin Bektić koji predvodi 17 granskih sindikata u Federaciji je kazao kako se i sam zalaže za isplatu 1.080 KM u ratama. Dodaje da su pojedine kompanije u javnom sektoru počele sa isplatom ove pomoći u određenom iznosu.

– Vidimo da je BH Telecom nešto isplatio u iznosu od 70 posto, BH Pošta je isplatila jednokratno, ceste FBiH, mislim da su oni isplatili puni iznos. Da budem iskren, i ja sam tražio mogućnost da radnici dobiju tu pomoć i na rate, u šest mjeseci. Bolje da se isplati, nego da se ne isplati. Znam da je mnogima u realnom sektoru teško isplatiti odjednom – kazuje Bektić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više