Kategorije
VIJESTI

NE PRESTAJU REAKCIJE NA REZOLUCIJU BUNDESTAGA O BiH: HDZ-ov advokat optužio ambasadoricu Sopta da podržava “rušenje ustava”

“Gospođo veleposlanice, ili budite diplomat koji brani zakone svoje zemlje, ili formalno postanite političar”, napisao je Mišetić.

Njemački zastupnik vladajućeg SPD-a Adis Ahmetović je uoči izglasavanja rezolucije Bundestaga o BiH ustvrdio da je koncept konstitutivnih naroda u BiH propao. Na njega se nadovezala Martina Mlinarević Sopta, ambasadorica BiH u Češkoj koja je ustvrdila da je ta rezolucija “za bolje sutra svih Bosanaca i Hercegovaca i jedno demokratsko društvo koje vrednuje svakog čovjeka”.

Njenu objavu komentirao je Luka Mišetić , odvjetnik koji je branio Antu Gotovinu pred Haaškim tribunalom.

 

“Ovo je veleposlanica zemlje koja javna navija za strani parlament koji poziva na rušenje ustava njene zemlje i odluku Ustavnog suda njene zemlje. Banana republika. Gospođo veleposlanice, ili budite diplomat koji brani zakone svoje zemlje, ili formalno postanite političar”, napisao je Mišetić.

“Ustavni sud BiH potvrdio je da su prava ‘konstitutivnih naroda’ temelj Ustava BiH. Pitam se hoće li ‘branitelji suvereniteta BiH’ osuditi ovo ‘bezobrazno miješanje u unutarnje stvari BiH’ njemačkog parlamentarca SPD-a Ahmetovića? Je li Bundestag sada iznad Ustavnog suda BiH” BiH?”, dodao je u drugoj tvitu.

Izvornu Ahmetovićevu objavu da je koncept konstitutivnih naroda u BiH propao komentirao je i zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja poručivši: “Monstruozna i zločinačka izjava. Kategorija konstitutivnih naroda je temelj Daytona i Ustava. Čisto izazivanje rata.”

SB