Nedim se odriče pasoša Njemačke zbog BiH: Mojim venama teče bosanska krv, želja mi je dres s ljiljanima

VIJESTI

Nedim je rođen u njemačkom gradu Düsseldorfu, ima 18 godina i nimalo se ne kaje zbog svoje odluke.

“Njemački pasoš sam dobio odmah po rođenju, ali po svim nekim prirodnim zakonima mojim venama teče bosanska krv, a koje se ja nikako ne želim odreći. Tokom školovanja svaki školski raspust sam provodio u Sarajevu i nisam htio nigdje drugo da idem. Igram i fudbal već trinaest godina i oduvijek su moji idoli bili Spahić, Džeko, volim gledati fudbalsku ligu BiH i veliki sam najvijač Sarajeva. Više pratim bosansku nego njemačku fudbalsku ligu. Slušam i bh. muziku. Jednostavno više se identifikujem kao Bosanac nego kao Nijemac, iako sam rođen u Njemačkoj”, rekao je Nedim za Hayat.

Prema njemačkim zakonima, Nedim ne može imati dva pasoša ili dvojno državljanstvo i za pet godina, tačnije kada napuni 23 godine, mora se odlučiti koji pasoš će zadržati.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Da, tako je, ali kako ste rekli, ima još pet godina do konačne odluke. Ali, isto tako već sam rekao, mojim venama teče bosanska krv, a to igra veliku ulogu, barem u mom životu. Nekako sebe vidim i kao profesionalnog fudbalera, a moja želja je da jednom ponesem dres sa ljiljanima. Inače sam završio deseti razred, sada se školujem dalje, dakle svi putevi su mi otvoreni”, kazao je.

Na pitanje kako su reagirali njegovi roditelji majka Edina i otac Sabahudin, Nedim je odgovorio:

“Iskreno, mama je bila u šoku. Nije mogla da vjeruje da hoću da uzmeme bosanski pasoš, a da njemački ostavljam, a babo je tu moju odluku lagano prihvatio.

Nedim se u Njemačkoj kreće u različitom društvu, ali kako nam je rekao, najopuštenije se osjeća u društvu prijatelja koji su kao i on porijeklom iz BiH.

“Svi smo mi rođeni u Njemačkoj, a komuniciramo na oba jezika. Imam i mlađeg brata Amara, a koji je nekako više Nijemac, pa mu često govorim, savjetujem ga da se malo više potrudi i uči bosanski jezik – navodi Kasapović.Nedima, njegove roditelje i brata srdačno je dočekala i ugostila generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar.