NENAD ČANAK ŠOKIRAO SAZNANJIMA: „Oni idu da naprave konflikt, prva meta je Bosna i Hercegovina…“

Nije niko sa Cetinja ili bilo odakle iz Crne Gore, pojašnjava on, ušao na teritoriju Srbije i počeo da pravi demonstracije protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je kategoričan u tvrdnjama da je 5. septembra prošle godine pala ne samo Vlada Zdravka Krivokapića, nego i Vlada Dritana Abazovića formirana poslije tih događaja. Već tada je pala i Abazovićeva vlada, objašnjava Čanak, jer je on već tada počeo, kako kaže, da ,,laže o svemu što se događa“.

– Poslije toga je, čak, govorio da je vrlo ponosan na postupanje policije na Cetinju što je, najblaže rečeno, stvar koju mu, koliko ja znam, ni Cetinje ni Crna Gora nikada neće zaboraviti. Po zlu, naravno, jer je to bilo takvo poniženje i uvreda za Crnu Goru kakva se, mislim, u novijoj istoriji nije dogodila. To je bila inicijalna kapisla da počne da se ruši ta kula od karata koju je kremaljska agentura, zajedno sa poslušničkom Crkvom Srbije instalirala u Crnoj Gori. Mislim da zato oni idu na to da zaoštre odnose što je moguće više, da se napravi konflikt, ili u Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini ili na Kosovu. Lično mislim da će prva meta biti BiH, zato što nije u NATO-u, na Kosovu su već NATO snage, Crna Gora je članica, tako da mislim da će pokušati organizovati nešto u BiH, ali ne isključujem mogućnost stvaranja incidenata ni u Crnoj Gori – upozorava Čanak.

Prema njegovom mišljenju, razlog je jednostavan.

 

– Ruskoj agenturi je zadatak da posiju što je više moguće haosa po Balkanu da bi skrenuli pažnju međunarodne javnosti sa svojih propalih imperijalnih planova u Ukrajini. I to je cijela priča – tvrdi on.

Belveder, ističe Čanaka u razgovoru za „Pobjedu“, zaslužuje posebno mjesto u crnogorskoj istoriji, ali i njenoj budućnosti.

– Belveder zaslužuje da se poslije svih istorijskih događaja koji su se tu desili, a ovaj od prije godinu je sasvim sigurno jedan od najsvjetlijih, dobije jedan hram Crnogorske pravoslavne crkve i da on bude podsjetnik na to da se na crnogorskom jeziku sloboda kaže Belveder – smatra Čanak.

„Srednjičari“ u funkciji zla

Nakon pada Krivokapićeve vlade počinje da se intenzivira narativ, uz pomoć provladinih medija, o navodno dva ekstremna nacionalizma u kojem su Crnogorci svih etniciteta i religioznih svjetonazora pokušali da se predstave kao teroristi, a Ura Dritana Abazovića nametne kao neki treći put.

 

Sav besmisao tog stava kulminirao je u Abazovićevom nastupu u Skupštini Crne Gore uoči glasanja o nepovjerenju njegovoj vladi, kada je, između ostalog, kazao da on nije „ni četnik ni partizan“.

– Publicista Dragan Bursać koristi vrlo često jedan izraz koji ću i ja upotrijebiti, a to je „srednjičari“. Ti „srednjičari“ su upravo oni koji bi željeli da budu između tih pretpostavljenih ekstrema. Problem je u tome što je njihovo viđenje ekstrema uvijek u funkciji zla. Ako kažemo da postoji rat između Rusije i Ukrajine, da su to dvije strane, onda je istina negdje u sredini. Pa ako ruska vojska opkoli neki grad i pobije njegove stanovnike, onda bi, po njihovom mišljenju, bilo pošteno da ruska vojska sruši pola grada i ubije polovinu stanovnika. To bi onda bilo, njima, u redu. To su priče za malu djecu. Ne postoji rusko-ukrajinski rat, već je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Ukrajina se brani, a Rusija napada. Zašto ovo govorim. Ne postoji crnogorski nacionalizam kao ekstremni, na način na koji postoji srpski nacionalizam – naglašava Čanak.

Nije niko sa Cetinja ili bilo odakle iz Crne Gore, pojašnjava on, ušao na teritoriju Srbije i počeo da pravi demonstracije protiv vlasti Aleksandra Vučića.

– To se nije desilo. Nije se desilo ni to da je bilo ko zbog svoje patriotske crnogorske orijentacije nekoga maltretirao po nacionalnoj osnovi. Crnogorci su svi kojima je domovina Crna Gora, bez obzira na naciju, bili oni etnički Crnogorci, Srbi, Hrvati, Bošnjaci… muslimani, pravoslavni, katolici, ateisti… potpuno je svejedno. Tu je veličina tog crnogorskog integrativnog patriotizma koji samo loši ljudi mogu nazivati nacionalizmom u smislu ekstremizma. Sa druge strane, imate potiranje crnogorske istorije, crnogorske sadašnjosti i uništavanje njene budućnosti nasilnim pokrštavanjem – a to je ono što rade velikosrpski nacionalisti. Izdajnik Abazović, koji nije ni četnik ni partizan već izdajnik, nije prodao samo sadašnjost i budućnost Crne Gore Temeljnim ugovorom, nego i stotine godina prošlosti za koje se usudio da jednim potpisom prepiše crkvi kojoj to nikada nije pripadalo. To su stvari zbog kojih stavljati se u taj „srednjičarski“ rakurs znači stavljati se na stranu onoga ko želi da Crna Gora nestane. Taj ide u prilog samo velikosrpskoj ideji sa novom ličnom kartom – zaključio je Čanak.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više