NEUNIŠTIVI ZLATAN OTVORIO DUŠU: “Nisam imao nade, ali sam izašao iz mračne sobe…”

Svidja vam se članak? Podijelite ga sa prijateljima

Čak tri operacije koljena bile su potrebne da bi čuveni Šveđanin mogao nastaviti, sada lovi rekord

U martu 2018. preselio je u Los Angeles, mnogi su bili uvjereni da je to posljednja stanica njegove karijere. Četiri godine kasnije postao je prvak Italije s Milanom. U pohodu na Scudetto vukao je povredu koljena, igrao pod tabletama i injekcijama. Bio je to povod za drugi “otpis” Zlatana Ibrahimovića, u poznim godinama i s potrebitom operacijom, djelovalo je da se Šveđanin samo “održava na životu”, a povratak na teren zvučao je iluzorno.

Još jednom nas je “prevario”, ne samo da je ponovno zaigrao za Milan i postao najstariji strijelac u historiji Serije A, nego se njegovo ime, iako mu je 41 godina, javilo i na popisu reprezentacije.

Rekord na pomolu
“Siguran sam da se pitate šta radim ovdje. Siguran sam da mislite da sam glup. Pričekajte dok ciklus kvalifikacija ne završi, onda ćete razumjeti razloge mog dolaska u reprezentaciju Švedske”, kazao je Ibrahimović dolaskom u kamp nacionalne vrste, prenosi švedski Aftonbladet.

Najbolji strijelac u historiji Švedske (62 gola u 121 nastupu) ostavit će trag i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024., a prva runda podrazumijeva ogled s Belgijom i Azerbajdžanom u grupi F. Uđe li na teren nacionalnog stadiona u Stockholmu, Ibrahimović će postati najstariji igrač s nastupom u kvalifikacijskom utakmici za neko europsko prvenstvo. No, ponajboljeg nogometaša u švedskoj historiji ne očekuje se u ključnoj ulozi, pitanje je hoće li uopće dobiti ikakvu minutažu kod izbornika Jana Anderssona.

“Zlatan osjeća da je u pristojnoj formi unatoč tomu što je dugo izbivao s terena. Mislim da može pridonijeti na terenu, a pogotovo izvan njega”, kazao je Andersson na konferenciji za medije, a pretpostavlja se da je naglasak upravo na drugom segmentu, pri čemu bi Ibrahimović unutar ekipe više djelovao kao mentor i primjer mladima nego glavni adut reprezentacije.

Posljednji pogodak pod nacionalnim grbom Ibrahimović je postigao davne 2015. godine. U dvomeču s Danskom (uk. 4:3) triput je zatresao mrežu i odveo Švedsku na EP 2016., gdje su završili na začelju grupe, a čuveni centarfor samo jednom zapucao je prema vratima, i to bez uspjeha. Razočaravajući nastupi natjerali su ga na odlazak iz reprezentacije.

“Povratak Boga”
Već tada niko nije vjerovao da će se opet pojaviti u žutom dresu, sve dok u martu 2021. nije osvanula Ibrahimovićeva objava na društvenim mrežama. “Povratak Boga”, napisao je uoči kvalifikacija za SP u Kataru, kada se vratio u nacionalnu akciju, koju je odradio bez zamjetnog učinka u pet nastupa. Novu priliku traži 24. i 27. marta, a samopouzdanja mu, naravno, ne nedostaje.

“Nisam ovdje u dobrotvorne svrhe, nadam se da mogu nastaviti raditi i istovremeno se osjećati zdravo. Volio bih igrati, dati sebe i donijeti rezultate. Jedan gol kod kuće, pred švedskim navijačima, značio bi mi sve. Ako se ukaže prilika, zabit ću sto posto”, poručio je na konferenciji za medije.

Čak tri operacije koljena bile su potrebne da se Ibrahimovića vrati u pogon. Zato ga sve od maja prošle godine pa do kraja februara nismo gledali u milanskom dresu. Bilo je to najteže razdoblje njegove karijere, a ponovnim dolaskom u Švedsku detaljno je opisao kalvariju koju je prolazio.

“Ponekad nisam imao nade. Što god da smo činili, povratne informacije nisu bile pozitivne. Svaki korak unaprijed značio je dva koraka unazad, nije bilo svijetla koje bi mi dalo energiju. Bilo je teško, no imao sam strpljenja i izašao iz mračne sobe. Budućnost? Ja sam prošlost, sadašnjost i budućnost Švedske, ali svojoj budućnosti moram pristupati iz dana u dan”, završno je poručio neumoljivi napadač.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
ŠTA JE, ILI, KO JE TO NALJUTIO ČLANOVE DEMOKRATSKE FRONTE: “Koliranje sa SDA ne dolazi u obzir…”

Demokratska fronta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu neće koalirati sa Strankom demokratske akcije. "Kolegij Demokratske fronte je na sjednici na kojoj su Pročitaj više

FINACIJSKO STANJE MILORADA DODIKA: KAŽE DA JE U KREDITU 670.000 KM A DA NA RAČUNU IMA 1.200 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE ŽELJKA KOMŠIĆA: IMA KREDIT OD 39.100 KM A NA RAČUNU IMA 16.900 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više

FINANCIJSKO STANJE DENISA BEĆIROVIĆA: IMA KREDIT OD 148.000 KM I PLATU OD 4.645.98 KM

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je danas izjave o imovinskom stanju 665 zvaničnika izabranih na Općim izborima održanim Pročitaj više