NEVIĐENI SKANDAL POTRESA ZDRAVSTVO: Svjedočenja građana – lažne dijagnoze za skupocjene lijekove

VIJESTI

U Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove, piše Al Jazeera Balkans.

Prema pisanju Al Jazeere, ovaj problem traje duže vrijeme, a kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Pacijent Erol Prašjivić saznao je da ima lažnu dijagnozu, nakon što je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu.

“Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? a ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate”, priča Prašjivić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Nakon provjere, Prašljiviću su rekli da je u sistem “provaljeno na neki način”, te da se njegovi lični podaci iskorištavaju i da na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu.

Drugi pacijent, koji je želio ostati anoniman ispričao je da su mu pripisali lažnu inzulinsku dijagnozu, istakavši zabrinutost zbog toga.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i Dom zdravlja prebacuju odgovornost a o svemu je informisano i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Opširnije u prilogu.