NEVJEROVATNI PRIZORI IZ SAUDIJSKE ARABIJE: Pogledajte kako je obilježena Noć vještica u Rijadu (FOTO)

SVIJET

Čudovišta, vještice, pljačkaši banaka, pa čak i čuvene francuske sobarice bile su posvuda, naginjale su se kroz prozore automobila i izležavale u kafićima. Scena je bila oštar i pomalo zastrašujući znak promjena koje su zahvatile Saudijsku Arabiju otkako je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman, sada prijestolonasljednik i premijer, počeo svoje uzdizanje na vlasti 2015. ukidajući društvena ograničenja jedno po jedno.

altFoto: The New York Times / Tamir Kalifa

altFoto: The New York Times / Tamir Kalifa

Ove godine po prvi put obilježava se i Noć vještica u ovoj državi!

“Ako se vratimo na ono što smo bili, ovo nije bio dio naših običaja i tradicije”, rekao je Yahya al-Hazzazi dok je sablasna muzika svirala preko zvučnika na Bulevaru Rijad Siti, velikom kompleksu prodavnica, arkada i restorana koji su se otvorili 2019. godine kao dio vladinog nastojanja da pruži zabavu.

 

“Volimo otkrivati ​​nove stvar”, rekao je on za The New York Times.

“U Saudijskoj Arabiji, gdje vlada strateška dvosmislenost dok društvene promjene zahvaćaju cijelu zemlju, događaj koji je sponzorirala vlada nije, striktno govoreći, bio festival za Noć vještica.

Umjesto toga, promoviran je kao “horor vikend”, što se zgodno poklopilo s vikendom Noći vještica”, piše list.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

altFoto: The New York Times / Tamir Kalifa

altFoto: The New York Times / Tamir Kalifa

Iako je službena oznaka drugačija – sve je isto.

 

Kostimirani ljudi nastojali su na sebe privući pažnju.

Godine 2016., princ Muhamed najavio je plan ekonomske diversifikacije koji je pozvao na pretvaranje kraljevstva u investicionu silu i globalno poslovno središte. Vjerska policija je izgubila ovlasti da hapsi, a ženama je bilo dozvoljeno da voze. Mnogi okovi sistema muškog starateljstva su ukinuti, iako ih je dosta ostalo.

altFoto: The New York Times / Tamir Kalifa

altFoto: The New York Times / Tamir Kalifa

24-godišnji mladić Abdulaziz al-Otaibi se, bez obzira na sve, sjajno zabavljao sa svojim prijateljima, spremajući se za selfije.

“Rođen sam u ovom životu i nisam očekivao da će se to ikada promeniti”, rekao je. “Ali promijenilo se, i to je dobra stvar”, rekao je on The New York Timesu.

SB