Nikšić: Na izjave Dodika ne možemo utjecati, kao i on na naše stavove

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Danas je u zgradi Parlamenta BiH održan sastanak lidera koalicionih stranaka na nivou Bosne i Hercegovine. Sastanak dolazi u jeku političke krize.

Sastanku su prisustvovali lideri SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a BiH Dragana Čovića i “trojke”, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Nakon sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik napustio je zgradu, ali i koalicioni pratneri iz RS-a, te su odgovore na pitanje oi sastancima prepustili liderima “Trojke”. Medijima se prvi obratio Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Bili smo domaćini sastanka. Naš posljednji sastanak rezultirao je provođenjem gotovo svih zaključaka i ostao je još zaključak o sudovima BiH. Želimo usaglasiti novi set zakona koje ćemo implementirati preko Parlamenta BiH. Želimo da nam se otvore pristupi još nekim fondovima i da se otvore vrata za pristupne razgovore sa EU. Ima dosta stvari na koje različito gledamo, ali to smatramo prednošću da svako otvoreno iznosi stavove i argumentima bori za stavove kako bi došli do rješenja. To je evidetno. Pet zakona prošlo je u Parlamentarnoj skupštini BiH. I današnji zakon o VSTV-u je danas prošao Dom naroda Parlamenta BiH. Pričali smo o Sudu BiH, sutra će o tome Vijeće ministara BiH. To su neki od uslova u približavanja BiH u pristupu EU”, rekao je Nikšić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Na pitanje da prokomentariše izjavu koalicionog partnera Milorada Dodika koji je rekao da će RS zabraniti dolazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu u taj entitet, Nikšić je rekao da smo mi zemlja koja ima potrebu za OHR-om i da je to činjenica.

“Na izjave ne možemo utjecati kao što i on ne može utjecati na stavove koje imamo”, rekao je Nikšić.

Bilo je i razgovora o južnoj interkonekciji, raspodjele sredstava od akciza, presudama Suda za ljudska prava u Strazburu, stranim sudijama u Sudu BiH.

Prethodno su se delegacije partnera u vlasti na nivou BiH sastale 22. avgusta u Istočnom Sarajevu, kada je odblokirano imenovanje ministra finansija u Vijeću ministara BiH Srđana Amidžića, te dogovoreno usvajanje seta evropskih zakona.