NIKŠIĆ POSLIJE SASTANKA OPTIMISTIČNO: “Uspjeli smo usaglasiti set evropskih zakona” (FOTO)

VIJESTI

Iskoristit ću priliku da se zahvalim. Razgovarali smo i činjenica je da nema alternative razgovoru”poručio je lider SDP BiH Nermin Nikšić nakon večerašnjeg sastanka vladajuće koalicije u Sarajevu.

“Moramo biti otvoreni za razgovore čak i kada se ne slažemo. Uspjeli smo usaglasiti set evropskih zakona koji bi trebao ići na sjednicu. Ako bude usvojen, pravimo ogroman iskorak prema EU”, kazao je Nikšić i dodao:

“Prije sjednice Predstavničkog doma imat ćemo još jedan sastanak gdje ćemo probati to potvrditi kako bi set zakona imao prohodnost”.

Nikšić smatra da će to biti dobra poruka prema partnerima iz EK i EU.

“To bi bila kvalitetna poruka prema našim partnerima u EK i EU da vlasti u BiH žele raditi na ispunjavanju 14 prioriteta. Odlučili smo da damo izjave bez prevelikog detaljisanja da ne bi imali različita tumačenja”.

 

Prije Nikšića, medijima se obratila Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Usaglasili smo dobar dio, set evropskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri. Dogovorili smo da za 22. 8 zakaže sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi se razmatrali ti zakoni. Formiraju se određene radne grupe koje bi trebale raditi na setu zakona, o vladavini prava, pravosuđu. Na nivou VM će se formirati radne grupe koje će podrazumijevati predstavnike izvršne vlasti”.

“Dogovorili smo da nastavljamo ovu vrstu razgovora. Prije sjednice koja je 22. 8. trebao bi uslijediti jedan sastanak na ovoj razini. Domaćini bi bili predsjednik SNSD-a Dodik i tu bi utvrdili sve ono što smo danas dogovorili”, kazala je Krišto i dodala:

“Uvjerena sam da ćemo napraviti snažan iskorak kada je u pitanju evropski put BiH”.

Slobodna Bosna