NIŠTA VIŠE NIJE ISTO: “Svjedoci smo raspada ruske vojske, PUTIN JE GOTOV! Ali, bojim se…”

“Dok budete čitali ovaj članak, on će vjerovatno biti zastario, takva je brzina napredovanja ukrajinskih oružanih snaga. Posljednja 72 sata rat.ovanja u Ukrajini proučavat će generacije budućih vojnih oficira i historičara. Ukratko, ukrajinske oružane snage ponovno su zauzele više 2.500 kvadratnih kilometara svoje zemlje pod ruskom okupacijom”, za The Telegraph piše ratni analitičar Mike Martin s King’s Collegea u Londonu čiju analizu prenosimo u cijelosti.

Piše: MIKE MARTIN / The Telegraph

Ukrajinski vojnici učinili su to tako što su probili rupu kroz slabo čuvane ruske linije fronta istočno od Harkiva i presjekli ruske logističke linije, prisilivši na povlačenje velike kontingente ruskih vojnika s više lokacija, ali najvažnije od Izjuma i Kupjanska.

Bez ova dva grada Rusija ne može učinkovito opskrbljivati svoje snage na sjeveroistoku ili istoku Ukrajine, pa se mogu očekivati novi kolapsi, povlačenja i predaje ruskih snaga.

Vjerovatno će Ukrajinci zadržati kontrolu nad onim što su stekli, što je jednako cijelom teritoriju koji je Rusija osvojila od aprila. Rusi se jedva brane, pa ne mogu ni razmišljati o protivnapadu. Oni jednostavno nemaju vojnika ni logistiku, a njihov moral – ta nematerijalna bit ratovanja – dotaknuo je novo dno.

Zapravo, dok je ovaj članak nastajao, pojavljivali su se izvještaji da su Ukrajinci ponovno zauzeli zračnu luku Donjeck i da idu prema obali Crnog mora – Mariupolju ili Melitopolju. To je prilično zapanjujući uspjeh.

Dakle, što ovo znači?
Što se tiče ra.ta, to znači da se događa raspad ruskih snaga u Ukrajini. Možda će uspjeti privremeno stabilizirati svoje linije, ali prešli su tačku s koje nema povratka. Ruske snage su bile slabo opremljene, loše opskrbljene i niskog morala. Tom popisu sada možete dodati strah od opkoljavanja.

Neki su zabrinuti kako će ovo prisiliti Putina da upotrijebi nuklearno oru.žje, ali sve dok Ukrajinci ostanu unutar svojih granica, to je malo vjerovatno – jer Putin zna da bi to bio njegov kraj, a potencijalno i kraj Rusije.

Zemljopisno, Ukrajinci razdvajaju ruske snage na male džepove s kojima će se obračunavati pojedinačno. Najteže od tih džepova bit će poraziti ruske snage na Krimu, ali kada ih Ukrajina izolira uništavanjem Kerčkog mosta koji povezuje Krim i Rusiju, samo je pitanje vremena. Rusi to neće moći izvesti – svjedoci smo raspada ruske vojske, samo je pitanje kojom brzinom će se raspasti. Naravno, to znači da je Ukrajina sve bliže svom općem strateškom cilju – uklanjanju svih ruskih snaga sa svog teritorija.

To je postignuto iznimnom vještinom i hrabrošću s ukrajinske strane te ogromnim gubicima civila i vojnika, uključujući 1.5 miliona Ukrajinaca koji su prebačeni u Rusiju. Srećom, zarobili su i zarob.ljavaju hiljade ruskih vojnika, pa bi se ove dvije skupine mogle zamijeniti.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više