NIZOZEMSKI PARLAMENTARAC TUNAHAN KUZU ZA “SB”: “Izmjene koje je Schmidt nametnuo dovest će do etničke segregacije i daljnje destabilizacije BiH!”

VIJESTI

Parlament Kraljevine Nizozemske usvojio je jučer deklaraciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se navodi da su nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta “nepravedne” budući da su “neke zajednice favorizovane u odnosu na druge”.

Također, u deklaraciji se navodi da susjedna Hrvatska podriva demokratski razvoj naše zemlje, te se poziva Vlada Nizozemske da stane u zaštitu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i da se izjasni protiv lidera SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Tim povodom razgovarali smo sa nizozemskim parlamentarcem Tunahanom Kuzuom, članom i liderom političkog pokreta DENK, koji se bori za prava manjina. Kuzu je jedan od podnosioca deklaracije o Bosni i Hercegovini, a zajedno sa njim deklaraciju su predložili: Stephan van Baarle (DENK), Kati Piri (Laburistička stranka), Laurens Dassen (liberalna stranka Volt) i nezavisni poslanici Nilufer Gundogan i Tom van der Lee.

O razlogu podnošenja deklaracije o Bosni i Hercegovini Tunahan Kuzu kaže da su u proteklom periodu skrenuli pozornost na katastrofalnu situaciju u Bosni i Hercegovini i da je njegova stranka izuzetno zabrinuta za mir i stabilnost u našoj zemlji.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Rat u Ukrajini ohrabrio je aktere u Bosni i Hercegovini i rizik od nasilja se ne može zanemariti. Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da promijeni izborni zakon predstavlja značajan korak unatrag u korist ekstremnih nacionalističkih snaga, koje podržava Hrvatska. Izmjene koje je Schmidt nametnuo Bosni i Hercegovini dovest će do etničke segregacije i daljnje destabilizacije zemlje. Bosna i Hercegovina je na raskrižju između Dodika i Čovića, a obojica žele narušiti demokratski razvoj i teritorijalni integritet zemlje. Moja stranka smatra da međunarodna zajednica mora ustati i govoriti protiv ovih zabrinjavajućih aktera”, istakao je Kuzu.

Deklaraciju su podržali parlamentarci i vladajućih stranaka i opozicije, ali ne svi.

“Stranke koje su podržale naš prijedlog su: VVD, D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, SGP, DENK, JA21, Volt, Fractie Den Haan, BBB, BIJ1, Omtzigt, Gündoğan. Nažalost, Kršćanska unija i Kršćanski demokrati, povezani sa Schmidtom, nisu podržali naš prijedlog”, naglasio je Kuzu.

On očekuje da se o odlukama Schmidta i separatističkim akcijama Dodika i Čovića razgovara na evropskoj razini.

“Od Europe očekujemo da zaštiti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine od štetnih aktera poput Dodika i Čovića koji misle da mogu otimati komade zemlje. SAD i Velika Britanija već su uvele sankcije Dodiku. To dovoljno govori o osobi s kojom imamo posla. Odluka Visokog predstavnika kao i ponašanje zemalja u okruženju garantuju da se rizik od nasilja ne može zanemariti. O tome će se s uključenim akterima razgovarati na europskoj razini”, zaključio je Kuzu u razgovoru za “Slobodnu Bosnu”.

(Razgovarao: SAMIR BEGOVIĆ)