Nobilo ne može biti advokat Dodiku, može biti samo savjetnik. Zbog slične podvale prijavljen je u slučaju ‘Dragičević’

VIJESTI

Zagrebački advokat Anto Nobilo potvrdio je da će biti u advokatskom timu Milorada Dodika. Već nekoliko dana se o tome špekuliralo, a on je prvo u izjavu za Federalnu televiziju kazao svoje motive.

“Predmet je izvanredan i reći ću vam, što na prvi pogled ne izgleda, a vjerovatno se nećete složiti, ali čitao sam odbranu Dodika koju je dao ranije u Tužilaštvu. Teze koje on zastupa su suverenističke teze, ali ne samo u odnosu na Republiku Srpsku, nego i u odnosu na Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Nobilo.

No, danas je u izjavi za Avaz nagovijestio da će dolaziti na Sud BiH, te faktički direktno učestvovati u procesu.

“Vidjet ćemo da li je nužno da prvi dan idem i ja”, rekao je za Avaz Nobilo.

Ipak, u Sud BiH, Nobilo može ući samo kao dio publike.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Naime, BiH nema potpisan sporazum sa Hrvatskom, kao što ga naprimjer ima sa Srbijom, koji regulira rad advokata. To nam je potvrdio i advokat Ifet Feraget.

Ifet Feraget nakon završnih riječi u Sudu BiH

“On može biti savjetnik, konsultant. Učestvovati u procesu ne može jer mi nemamo potpisan sporazum sa EU”, naveo je Ferateg u izjavi za Raport.

Podsjeća kako je upravo on podnio prijavu protiv Nobila zbog pokušaja predstavljanja u slučaju ‘Dragičević’.

“Mi smo podnijeli disciplinsku prijavu protiv njega nadležnim u Zagrebu zbog postupanja u predmetu Dragičević i taj proces još uvijek traje”, rekao je Feraget.

“Što se tiče njegove izjave o suverenističkim tezama: Ne postoje suverenističke teze čovjeka koji ruši državu. Svima nama koji volimo ovu državu, poštivanje Ustava BiH i njenih institucija je svetinja”, naveo je Feraget za Raport.