Noćni vukovi su u BiH stigli danima prije nelegalne parade 9. januara. Šta su radili?

Noćni vukovi su u BiH stigli danima prije nelegalne parade 9. januara. Šta su radili?

VIJESTI

U cijeloj papazjaniji oko proslave neustavnog dana RS nekako je ispod radara prošla možda i najskandaloznija od svih vijesti koje su obilježile taj dan, a to je da su paradu u Banjoj Luci začinili i pripadnici Noćnih vukova, noseći svoje prepoznatljive oznake i vijoreći zastavama s Putinovim likom.

Alfa i omega Motokluba Noćni vukovi Aleksandar Zaldostanov Hirug čestitao je 32. rođendan RS sve uz poruku da “ne ugase vatru u prelomnim trenucima za Srbiju“ i poručio:

“Mi, Rusi, smo svim srcem uz srpski narod… Rusija će da ojača i doći će da vam pomogne. Sretan rođendan, RS!“.

Da je ruski i proruski hibridni utjecaj na političke stranke u RS veoma jak, to nije tajna. Sam predsjednik RS Milorad Dodik otvoreno podržava Rusiju i sve što iz Rusije dolazi. Na paradi je i poručio da je RS zagledan u Srbiju i RS.

S druge strane, ruski i proruski utjecaj ogleda se i u grupama za pritisak u koje bez sumnje spadaju i Noćni vukovi. Kako nezvanično saznajemo, krajem decembra ili početkom januara 18 bajkera ove grupe ušlo je na teritoriju BiH. Navodno su smješteni u hotel Bosna. Zašto su tu? Je li samo podrška braći Srbima u pitanju ili nešto drugo? Da li je proslava ovog dana bio samo paravan za njihov dolazak?

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Prema određenim spekulacijama, u pitanju je ipak nešto drugo. Navodno je riječ o vrbovanju mladih eresovaca za ratovanje u Ukrajini, naravno, na strani Rusa, i za to im je obećano 2.500 – 3.000 maraka.

Drugo pitanje koje se samo nameće jeste ko ih je pustio da uđu na teritoriju naše države? I zašto ako se zna da je, pod jedan, Rusija pod EU sankcijama i da je Evropski parlament proglasio državom pokroviteljicom terorizma, pod dva, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin lice s potjernice Međunarodnog krivičnog suda, pod tri – Noćni vukovi se nalaze na crnim listama EU i SAD?

Zašto sve to treba Bosni i Hercegovini u trenutku kad je na samo jedan korak od ulaska u NATO te je on sve prisutniji u našoj zemlji, kad joj EU bukvalno kao malom djetetu gura otvaranje pretpristupnih pregovora, pa će ubrzo i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetiti Sarajevo?

Hoće li u vezi s ovim skandalom i prijetnjama po bezbjednost BiH institucije reagirati? Kad već bh. političari ne rade svoj posao. Ili, možda, ipak, rade?

072