NOVA PREDSTAVA MILANKA KAJGANIĆA: Predmet protiv Dodika “tapka” u mjestu, Srbija još nije dostavila dokumentaciju o vili na Dedinju

Srbijansko pravosuđe još uvijek Bosni i Hercegovini nije dostavilo nikakvu dokumentaciju koja se odnosi na vilu Milorada Dodika na Dedinju, potvrđeno je za Istraga.ba iz Tužilaštva BiH.

To znači da optužnica protiv lidera SNSD-a Milorada Dodika sigurno neće biti podignuta prije Općih izbora, bez obzira na činjenicu što se vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić pohvalio da su na ovom predmetu angažovana “dva tužioca”.

“Kada je u pitanju predmet pranja novca iz 2015. godine u vezi sa kupovinom Dodikove vile u Beogradu, na njemu rade dva tužioca. Dodik je dva puta saslušan i ja u javnosti sada ne mogu iznositi detalje u vezi s tim”, kazao je u ponedjeljak v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Kajganić je dijelom obmanuo delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Milorad Dodik nije saslušan dva puta, već samo jednom. Istina, Dodik je dolazio dva puta u Tužilaštvo BiH, ali je prvi put prolongirao saslušanje, kako bi dobio dodatno vrijeme za “pripremu”. Bilo je to prije tačno pet mjeseci, odnosno 29. marta ove godine. Tužilaštvo BiH je tada zatalasalo javnost, a Milanku Kajganiću bliski mediji su tada objavili da će Srbija “uskoro dostaviti dokumentaciju” na osnovu koje će biti riješen slučaj “vila na Dedinju”. Prema informacijama Istrage dobijenim iz Tužilaštva BiH, to je bio samo Kajganićev manevar, kako bi u javnosti stvorio utisak da “nema nedodirljivih” i kako bi ublažio udare iz Sarajeva zbog podizanja optužnice u slučaju “Dobrovoljačka”.

 

Podsjećamo, Dodik je ispitivan 29. marta ove godine, a nepuni mjesec kasnije, 27. aprila, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu u slučaju “Dobrovoljačka”. Pet mjeseci kasnije, optuženima u predmetu Dobrovoljačka počinje suđenje, dok odluka Tužilaštva BiH u slučaju “Vila na Dedinju” nije donesena. No, Milanko Kajganić, sada ponovo aktualizira slučaj Dodik, ističući da “dva tužioca rade” na ovom predmetu. Ova izjava dolazi u trenutku dok VSTV provodi proces imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH za koju se Milanko Kajganić kandidirao. U svojoj izjavi Kajganić ističe da “postupajući tužioci “imaju probleme”, ne precizirajući o čemu se radi. No, te su probleme, zapravo, prouzrokovale srbijanske vlasti koje ne žele dostaviti nijedan dokaz o kupovini vile na Dedinju.

Svi navedeni dokazi iz Srbije moraju biti prikupljeni u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH. Tužilaštvo BiH je nekoliko puta, preko Ministarstva pravde BiH dostavljalo zamolnice srbijanskom pravosuđu.

“Bili su zahtjevi i urgencije, ali nikad dokumentacija nije dostavljena”, kazali su nam u aprilu ove godine u Ministarstvu pravde BiH, ne otkrivajući, pritome, sadržaj zamolnica.

Ove navode dokazuje i dokument Tužilaštva BiH iz februara 2018. godine.

 

“Tužilaštvo BiH ovim putem obavještava Sud da nije donijelo konačnu tužiteljsku odluku u ovom predmetu. U pogledu razloga za navedeno, Tužiteljstvo obavještava Sud BiH da su razlozi jednaki razlozima koji su iznijeti u ranijem izjašnjenju od 11. decembra 2017. godine”, navedeno je u dopisu koji je postupajući tužilac Mirza Hukeljić 13. februara 2018. godine uputio Sudu BiH.

Na ročištima za produženje mjera zabrane pokojnom Slobodanu Pavloviću, vlasniku Pavlović banke nekoliko je puta saopćeno da Srbija ne da dokaze u vezi sa slučajem vila na Dedinju.

“Još uvijek nismo dobili odgovore po zamolnicama upućenim Republici Srbiji i Državi Izrael, a o čemu smo ranije obavještavali Sud BiH. Na navedeno, i pored izjavljenih urgencija, nismo bili u mogućnosti utjecati”, navedeno je u aktu Tužilaštva BiH od 11. decembra 2017. godine.

altAkt Tužilaštva BiH iz 2017. godine

Tužilaštvo BiH je provjere u ovom slučaju započelo 2015. godine. Po naredbi postupajućeg tužioca i Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u januaru 2016. godine  pretresla je Pavlović banku. Već narednog mjeseca, 11. februara 2016. godine je uhapšen i vlasnik Banke Slobodan Pavlović, te njegovi saradnici, bivši direktor “Pavlović banke” Pero Lazić i Ljiljana Garić, bivša referentica za obradu kredita. Sudija za prethodni postupak im je odredio jednomjesečni pritvor, ali je drugostepeno vijeće kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić (sudija blizak HDZ-u BiH), ukinulo mjeru pritvora. Na kraju je Jukić sa svojim vijećem ukinuo u mjere zabrane za sve osumnjičene u ovom slučaju.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
EMOTIVAN PRIZOR: Bh. reditelj Danis Tanović podijelio snimak o opravku sina Orhana (VIDEO)

Djelimičan proces oporavka ovaj bh. reditelj je podijelio u kratkom videu. Bh. oskarovac i reditelj Danis Tanović na svom Instagram profilu podjelio Pročitaj više

SVE SPREMNO ZA GOSTE: Hotelijeri u Neumu najavljuju rekordnu sezonu, smještaj skuplji za…

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Pročitaj više

ANDREJ NIKOLAIDIS ZA SB: “Aleksandar Vučić je vrlo opasan. Fokus njegovog Srpskog sveta više nije ni Kosovo ni Crna Gora, nego dio Bosne i Hercegovine”

Aleksandar Vučić je opasan, vrlo opasan protivnik. Pogledajte šta je tip uspio: da mu Vašington dozvoli da preuzme Crnu Goru, Pročitaj više

ESAD DURAKOVIĆ NA PROTESTIMA U SARAJEVU: “Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, vodite ovu zemlju ka etničkom sukobu i krvoproliću!”

Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u Pročitaj više