Kategorije
VIJESTI

Nova teorija zavjere/Antić: Schmidt je objavio rat, on hoće da stvori…

Schmidt nastoji da asimilira Srbe i Hrvate u BiH, tvrdi Antić

Najava visoko predstavnika Christiana Schmidta da će se angažovati na stvaranju udžebnika istorije predstavlja objavu rata, smatra istoričar Čedomir Antić, ne precizirajući kome to zapravo Schmidt objavljuje rat, ali se iz Antićevih izjava da zaključiti da je mislio na Srbe.

U intervjuu za Glas Srpske, Antić konstantno ponavlja narativ, kojeg od političara iz Srbije i RS-a slušamo već više od 30 godina, o tome kako se cijeli zapadni svijet urotio protiv srba, kako ih nastoji istrijebiti i asimilirati, a s ciljem njihovog nestanka. Ponavlja Antić i teze o “vekovnim ognjištima” srpskom otporu okupatorima i opstanku, o istorijskoj veličini i sve one mitomanske teze koje se mogu čuti još od kraja 80-tih godina prošlog vijeka.

Ono što je aktuelno je njegov ostvr o motivima zbog kojih Schmidt navodno želi da se miješa u stvaranje udžbenika istorije.

– Svaka država određena pitanja reguliše samostalno, ograničena isključivo svojim ustavom i međunarodnim zakonima. BiH je država u kojoj suverenitet dele tri naroda. Pitanje narodne prosvete ključno je pitanje opstanka jednog naroda.

Pravdajući svoj autoritarni, asimilatorski i nasilnički pohod Christian Schmidt suštinski nastoji da sruši ustav BiH i da asimiluje srpski i hrvatski narod. Pritom, u svetu koji je odavno prihvatio postmodernističku i strukturalističku tezu o tome da istoriju pišemo na osnovu izvora i da istoriografija donosi tumačenja, a ne istine, on nastupa kao neko ko će narodima BiH doneti “istinu” i omogućiti njihovo pomirenje.

Ovo što on radi nije, to je posle svega što se dogodilo izvesno, naivno neznanje, već kriminalni umišljaj. Nastojanje da stvori “bosansku naciju” samrtnički je refleks zapadnog imperijalizma, tvrdi Antić.

Slobodna Bosna