NOVI OPASAN ZAHTJEV PRED SCHMIDTOM: “Poništite izbor Željka Komšića, njega nisu birali Hrvati!”

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

“Komšićev izbor nije izbor volje hrvatskog naroda i visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt bi mogao anulirati to, rekla je Zdravka Bušić, aktuelna potpredsjednica HDZ-a i nekadašnja savjetnica hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Nakon što je Visoki predstavnik ispunio želju HDZ-a vezanu za izbor delegata u Gornji dom Federalnog parlamenta, iz krugova bliskih HDZ-u dolazi novi zahtjev. Sada traže da Chistian Schmidt anulira izbornu pobjedu Željka Komšića, uz obrazloženje da je u Predsjedništvo BiH izabran bošnjačkim a ne hrvatskim glasovima.

Zdravka Bušić, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, kazala je kasno sinoć da je Borjana Krišto pobijedila što se tiče hrvatskog člana Predsjedništva BiH, “zato što je nju podržao Hrvatski narodni sabor u kojem ima 14 stranaka”.

“Komšićev izbor nije izbor volje Hrvatskog naroda i visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt bi mogao anulirati to, rekla je Zdravka Bušić, aktuelna potpredsjednica HDZ-a i nekadašnja savjetnica hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Na njenu izjavu nadovezao se glavni urednik mostarskog portala HMS, Milan Šutalo, koji je iznimno blizak Čoviću i njegovom HDZ-u.

“Bude li Željko Komšić ponovo, a niko ne sumnja bošnjačkim glasovima, izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mislim da ovlašteni predstavnici hrvatskog naroda trebaju uputiti priziv Sudu BiH i Ustavnom sudu BiH i tražiti poništenje njegova izbora”, izjavio je Šutalo.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić jasno kaže da izaslanici u nacionalnim klubovima Federalnog doma naroda i na svim drugim administrativnim razinama, a to znači i u Predsjedništvu BiH, moraju biti izabrani od naroda kojeg po Ustavu predstavljaju. Jasno je da hrvatski član Predsjedništva, po Ustavu treba predstavljati Hrvati, a on ih ne može predstavljati ako je izabran bošnjačkim glasovima”, pojasnio je Šutalo gostujući u emisiji Izborna noć mostarske televizije HB.

Pozvao se i na slučaj kandidatkinje bošnjačke nacionalne manjine na Kosovu Adrijane Hodžić, čiji je izbor u Parlament Kosova poništio kosovski Vrhovni sud jer se utvrdilo da su za nju glasovali pripadnici srpske manjine na Kosovu.

“Ukoliko bi Ustavni sud BiH odbio poništiti Komšićev izbor, on bi time pobio vlastitu presudu u predmetu Ljubić, a onda bi bilo jasno da BiH nema Ustavni već politički sud. Na kraju krajeva i Schmidt bi mogao poništiti Komšićev izbor u Predsjedništvo BiH. Ako može nametati i mjenjati zakone, poništavati ih, onda može i poništiti izbor Željka Komšića, tim prije jer je čito da je on protuustavan. A Schmidt je tu da štiti daytonski Ustav BiH”, zaključio je Šutalo.

Hrvatska stranka Most je objavila da službeno pokreću proceduru da se Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

“Klub zastupnika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuje Vlada i Ministarstvo vanjskih da Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj. Mnogi su to zazivali i najavljivali, ali vrijeme je da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru”, objavio je Most na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

Zaključak je potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.