NOVI SKANDAL U SUSJEDSTVU: Sud donio odluku, tvrde da Marko Kovačević negiranjem genocida u Srebrenici nije mogao da izazove nacionalnu i vjersku mržnju…

Međutim, sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da je način negiranja genocida bio takav da može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema grupi lica ili članu neke takve grupe.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, krajem decembra prošle godine u podgoričkom Višem sudu, oslobođen je od optužbe da je negiranjem genocida u Srebrenici izazvao nacionalnu i vjersku mržnju.

Tužilaštvo je na ovu odluku prethodne sedmice uložilo žalbu koju će razmatrati Apelacioni sud, kazala je za Pobjedu savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković. Viši sud u Podgorici je u sudskom postupku utvrdio da je Kovačević negirao genocid u Srebrenici ali da nije dokazano da je izvršio krivično djelo za koje se tereti. Prema navodima presude, izjava Kovačevića je data na način da ne može da izazove nacionalnu i vjersku mržnje. – Utvrđeno je da izjavom: ,,Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici. Mislim da sam tim sve rekao“, optuženi izričito izvršio negaciju genocida u Srebrenici – navodi se u presudi.

Međutim, sud je utvrdio da tužilaštvo nije dokazalo da je način negiranja genocida bio takav da može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema grupi lica ili članu neke takve grupe.

Sud je podsjetio i da je Kovačević to učinio javno u emisiji ,,Usijanje dana“ na TV Kurir koja je dostupna javnosti u Crnoj Gori. U obrazloženju presude sud se pozvao i na presudu evropskog suda u Strazburu u predmetu Perinček protiv ŠvIcarske. Kovačević iz Demokratskog fronta se našao na optuženičkoj klupi nakon krivične prijave koju je protiv njega podnijela Demokratska partija socijalista smatrajući da je izjavom kojom negira genocid u Srebrenici počinio krivično djelo izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.

On je negirao genocid u Srebrenici na dan nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu.

On je tada kazao da se u Skupštini vidjelo ko je izdajnik, da su Srbi napadnuti i da treba da se brane. – Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici – kazao je Kovačević. Na pitanje voditeljke da li će zbog te rečenice biti kažnjen ili uhapšen Kovačević se nasmijao i kazao da mu ,,to nije strano i da je hapšen i ranije“.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više