NOVI TALAS MRŽNJE IZ ZAGREBA: “Izjave bošnjačkih militarističkih političara vrijeđaju Hrvate. Majke Srebrenice su…!”

VIJESTI

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je bio u Sisačko-moslavačkoj županiji. U Kostrićima kod spomenika Golubica učestvovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur. Tom je prilikom komentirao eventualnu obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, kao i svoje izjave o genocidu u Srebrenici te mogućnost pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Naime, Milanović se tome protivi, a hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman jučer je iz Bruxellesa poručio da Hrvatska neće ostati jedina država Europske unije koja ne učestvuje u pomoći Ukrajini.

“Pitajte premijera, nisu tu ministri bitni. Ministri ništa ne odlučuju”, rekao je Milanović.

“Ne, neću dati suglasnost, rekao sam da je neću dati. Otišao je gore bez ikakve moje prethodne suglasnosti i u ovoj zemlji nekakvog reda mora biti”, rekao je Milanović.

“I da zaključimo ovu priču oko odlazaka Plenkovićevih ministara u Bruxelles bez prethodne suglasnosti vrhovnog zapovjednika – to tako neće ići. To je to”, poručio je Milanović.

“Imamo posla s običnim seoskim nasilnicima koji nas dovode pred gotov čin”, rekao je Milanović.

Na pitanje novinara kakvu to sliku šalje o nama odgovorio je: “Katastrofalnu”.

“Grlić Radman – koji je nitko i ništa, Plenković je tu bitan – otišao je, gurnuo se u prvi red kao mali, priglupi štreber i dignuo prstiće: ‘Mi ćemo prvi, mi ćemo prvi'”, rekao je Milanović.

Rekao je i da je velika većina hrvatskih građana protiv obuke.

“Majke Srebrenice su politička organizacija”

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Na konstataciju da njegove izjave o Srebrenici vrijeđaju Bošnjake Milanović je odgovorio kako ne vjeruje da vrijeđaju ikoga ko razmišlja, već da izjave bošnjačkih militarističkih političara vrijeđaju Hrvate. Ustvrdio je i da su Majke Srebrenice, koje su u otvorenom pismu osudile njegove izjave, politička organizacija.

“Cijela moja politička povijest pokazuje da nisam nikakav islamomrzac i da nemam nikakav negativan stav prema Bošnjacima i prema Srbima. Upravo suprotno! Po Kordunu su me zvali da sam majka srpskog naroda. Djeluje komično, ali je tako”, rekao je Milanović.

Rekao je i da je Hrvatska spasila BiH, a Hrvatska vojska Bihać, te da su hrvatski vojnici ginuli da bi potisnuli vojnike Republike Srpske, što Armija BiH sama nije mogla.

Milanović je također rekao da većina maltretira Hrvate u BiH te da je Hrvatska stranka Daytona i da od toga neće odustati jer je to jamac zaštite i Bošnjaka, i Hrvata, i Srba. Za potonje je naglasio da imaju svoja prava, bez obzira na zlodjela njihovih prethodnika.

O Perkoviću i Mustaču: “Rekao sam sve što sam imao”

Na pitanje hoće li pomilovati Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, nakon što je Novi list jučer objavio da Milanović to neće učiniti, predsjednik je novinarima odbio odgovoriti s “da” ili “ne”.

“Ja sam rekao sve što sam rekao o tome. Prevrtite kako sam vam odgovarao na to pitanje i imate vijest, rekao je Milanović.

Dodao je da je to predsjednički prerogativ te da neće biti ničiji talac – niti huškača protiv “nekih udbaša, koji su bili najbliži Tuđmanovi suradnici”, niti onih koji vrše pritisak na njega, a niti medija.

“Rekao sam sve što sam imao”, zaključio je.

Rekao je i da Perkovića i Mustača ne poznaje i da ih nikad u životu nije vidio, te da nema nikakve osobne sklonosti, ali da “gleda i čudi se”.