OBJAVLJENI SNIMCI O NABAVCI ORUŽJA ZA POBUNU KOJU JE SPREMALA SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: “Brate, Mitar je već u poša’ u Bosnu, traže oružje, kupuju, slikali su mi!” (VIDEO)

Oružje koje je Srpska pravoslavna crkva namjeravala koristiti u oružanoj pobuni u Crnoj Gori 2020. godine nabavljano je u Bosni i Hercegovini. To otkrivaju audio snimci koje je u srijedu ujutro objavio crnogorski M portal.

Za tu nabavku, 100 kalašnjikova, bili su zaduženi pripadnici Škaljarskog klana. Potvrđuje to i Sky prepiska dvojice članova ovog klana Riste Mijanovića i Nikole Dedovića.

Među porukama u kojima Risto Mijanović detaljno opisuje Dedoviću kako bi izgledao početak ratnih sukoba u Crnoj Gori (crkva finansira nabavku za NK, samo da pale auta, muriji lome, lokale sve, čim oni kupuju možeš mislit, neće živi izać oni, do kraja će ić sigurno a onda građanski rat…) nalazi se i nekoliko glasovnih poruka koje je Mijanović slao zajedno sa pisanim, kako bi bolje Dedoviću objasnio situaciju.

U jednoj od glasovnih poruka Mijanović kaže:

„Brate, imaš u svu Crnu Goru 5000 policajaca, jer kad ti izađe u svaki grad po 10.000 ljudi oni su mrtvi. Nema tu, moraće se povukovat“.

U drugoj glasovnoj poruci Mijanović objašnjava ko je Mitar Knežević i gdje se nalazi:

„Brate, Mitru ti je rođeni brat iguman onaj što je hapšen u Nikšić kad su digli narod za njega, Knežević. On, i Mitar ti je već u Bosnu poša danas, on i nekolika momka, traže oružje, kupuju. Pa su mi slikali, kupili su dosta. I oće da donesu, brate, oružje blizu Nikšića u selo i da se naoružaju, da krenu“. 

U ovoj poruci Mijanović podsjeća Dedovića da je protojerej-stavrofor Ostoja Knežević hapšen 12. maja 2020. godine, zajedno sa Joanikijem i još sedam sveštenika, zbog organizovanja velike litije u Nikšiću kada su masovno kršene tada izuzetno stroge antikovid mjere, među kojima je bila i stroga zabrana svih okupljanja. Te večeri se, povodom njihovog privođenja na saslušanje, ispred nikšićke policije okupilo nekoliko stotina učesnika litija, zajedno sa liderima Demokratskog fronta. Ostoja Knežević se školovao u Rusiji i veoma često je posjećuje.

 

Mitar Knežević je, prije teškog krivičnog djela koje je počinio tokom pljačke pošte u Nikšiću, imao čitav niz drugih krivičnih djela zbog kojih je osuđivan. Osim toga, Knežević je bio dio grupe srpskih ekstremista koja se, pod pokroviteljstvom predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, spremala da „brani“ Cetinjski manastir tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, 5. septembra 2021. godine.

Nezavisno od materijala koji je proteklih sedmica objavio M portal, istraga.ba je došla do saznanja da je Nikola Dedović, upravo u periodu kada su zabilježeni njegovi razgovori sa Ristom Mijanovićem, bio na stalnoj vezi sa kriminalnim krugovima iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, odakle je trebalo i nabaviti dio oružja. Posljednji put Dedović je u Bosnu i Hercegovinu ulazio u januaru ove godine preko Graničnog prelaza Klubuk. Izlazak nije registriran.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je jučer, nakon pisanja M portala, formiralo predmet u vezi sa ovim slučajem.

“U daljem toku postupka preduzeće se sve neophodne mjere i radnje u cilju provjere medijskih navoda i utvrđivanja svih činjenica nakon čega će se donijeti odluka u predmetu“, navedeno je u saopštenju koje potpisuje rukovoditeljka Tužilaštva Lepa Medenica.

Podsjećamo, u snimcima koji su objavljeni u utorak se navodi da Srpska pravoslavna crkva finansira nabavku 100 kalašnjikova za potrebe oružane pobune koja je trebala biti organizirana uoči izbora 2020. godine.

(Istraga.ba)

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više