Kategorije
VIJESTI

“Očajnički pokušaji” / Oglasio se HDZ: Izetbegović obmanjuje narod kao i nakon debakla sa revizijom presude protiv Srbije

Javnosti su se obratili povodom Rezolucije o BiH Evropske narodne stranke koja je usvojena prije nekoliko dana

HDZ BiH se obratio javnosti saopćenjem o Rezoluciji Evropske narodne stranke (EPP-a) koja je usvojena prije nekoliko dana, stavljajući sve što je građansko pod znake navoda.

Iz HDZ-a navode kako je medijsko predstavljanje javnosti onoga što smatraju da je neuspjeh Bakira Izetbegovića (SDA), prešlo u fazu uvjeravanja biračkog tijela i maskiranje činjenica.

– Zašto Izetbegović ne objasni “građanima” o propadanju unitarističko građanskog modela kojeg je pokušao nametnuti na Kongresu EPP-a? Nakon neuspjeha uslijedio je pokušaj blokade dolaska same Rezolucije na dnevni red.

U svim svojim neuspjesima, na kraju je upregnuo “građanske” medijske telefone da je ruše i obezvrijede unutar BiH kako bi spasio svoj međunarodni neuspjeh, navedeno je u saopćenju HDZ-a.

Dodaju i kako razumiju takve “očajničke pokušaje spašavanja onoga što se spasiti može”.

– Slično je radio i nakon debakla s revizijom sudskih procesa protiv Srbije nakon koje je obmanjivao kako vlastiti bošnjački narod, tako i svoje vjerne i odane birače.

Takav scenarij doživljava već s rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ustavnog udara. Nedavno usvojena Rezolucija je upravo isti primjer, smatraju u HDZ-u.

Ističu kako je EPP svjesna unitarističkih pretenzija za što HDZ smatra da je pokušaj stvaranja jednonacionalne države.

– Tri konstitutivna naroda su temeljno konstitucionalno i institucionalno načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izborni zakon BiH i njegove izmjene, bilo danas ili sutra, omogućit će legitimnu valorizaciju političke volje triju konstitutivnih zajednica.

Valjda Izetbegović već sada polako priprema biračko tijelo koje je sam radikalizirao, za takvo što, istaknuto je na kraju saopćenja.

Podsjećamo, Evropska narodna stranka je u utorak usvojila rezoluciju o BiH, ali u njoj uopšte nije naveden termin “legitimno političko predstavljanje”, što predstavlja novi diplomatski poraz Dragana Čovića i njegovih političkih partnera iz Hrvatske.

Napišite Komentar..