Oglasila se popularna Raza o napadima na nju: Slušajte me dobro ponosno ću nositi hidžab i igrati!

VIJESTI

Spisateljica Razija Čolaković važi za jednu od najpopularnijih u BiH, poznata po oštrom jeziku i dobrom smislu za humor prikupila je veliki broj pratitelja na svojoj Facebook stranici “Muhabet sa Razom”.

Osim Facebook stranice, Raza vodi i jako popularan Instagram profil, a otvorila je i Tik Tok nalog.

S pratiteljima je podijelila video s jedne svadbe na kojoj je bila gošća, te je pokazala kako se veseli i pleše, što je naišlo da brojne negativne komentare, nakon kojih je Raza objavila da se razvodi, da bi potpom obrisala spornu objavu te se oglasila novom koju prenosimo u cjelosti.

– Za vas nove pratitelje, a ima vas na hiljade od prije tri dana…Oni koji me godinama prate, sve već znaju.

Ovakve uvrede, psovke, pozive na javni linč, osude i nasilničko internet iživljavanje od Bošnjaka, nisu dobili ni presuđeni ratni zločinci za genocid Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji su odgovorni za mučenja, silovanja i ubijanja na hiljade nevinih Bošnjaka, kao što sam dobila ja za tri dana, samo zato što sam zaigrala.

Slušajte me sad dobro:

Kada sam imala 14 godina, stavila sam na glavu maminu staru maramu (šamiju), i svima rekla: Od danas sam pokrivena. Ostali su u šoku, vjerujući da ja tada još kao dijete možda ne znam šta radim. Tjerali me moji da razmislim, zasto to činim, pokrivam prelijepu kosu itd…Ja sam im rekla da hoću maramu i tačka! Morali su to poštovati. U mojoj porodici nema niko više pokriven. Niko! Poslije toga, Gospodarovom odredbom upisala sam Medresu u Cazinu!

Dakle, prvo sam se pokrila a tek onda upisala Medresu. Od svoje 14-ste godine klanjam redovno sve namaze, a danas to radi cijela moja porodica. Moja djeca i moj divni muž. Svi smo muslimani, koji prvo namaz obavljaju pa sve drugo. Kao dijete odrastala sam gledajući krv i suze moje majke rahmetli, koju je moj otac krvnički tukao! U bijedi i siromaštvu, gladna, gola, bosa!

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Obećala sam sebi: Ovo moj život neće biti! Ovo moj brak neće biti! Ovo moja vjera ne dozvoljava! Od malih nogu sam vezana za dzamiju. Cijeli svoj život sam bukvalno u dzamiji. Prelijepo učim Kur’an. Kad biste samo čuli koliko lijepo učim, tražili biste da vam učim po cijeli dan. Znaju oni koji me poznaju. Učim mevlude, Ilahije… Potrazite na youtube ilahiju “Kapija”.

Jedina sam u svojoj familiji, užoj i široj koja je fakultetski obrazovana. Upisala sam Fakultet prije četiri godine, nije bilo redovnijeg studenta od mene. Napisala sam prvo knjigu, kako bih mogla studirati. Gospodar me je pratio svo vrijeme milošću svojom. Na sva predavanja sam išla, na sve ispite izlazila, polagala i padala. Prije tri mjeseca diplomirala.

Po struci sam politolog komunikologije i žurnalistike. Trenutno na magistarskom studiju, ako Bog da uskoro ću postati magistar politologije. Napisala sam sveukupno tri knjige, uskoro će i četvrta ako Bog da. Trudim se i snalazi kako znam i umijem. Pomažem drugima koliko mogu i o tome šutim. Ovih dana takvi su me najviše grizli.

Trinaest godina gasulila sam mrtve žene (kupala mejjite) i svaki put svjedočila prolaznosti života na ovom svijetu. Svaki put govorila sebi: Vidiš Razo, ovo si ti jednog dana. Ti i tvoja djela! Niko više.

Nikada se ne bavim drugim ljudima. Nikada, ali nikada o vjerskim temama ne pričam i ne pišem. Ne bavim se time. Nisam za to kompetentna. Međutim, neznalice i mrzitelji uporno mi i to pokušavaju napakovati. Zbog čega? Samo zbog mog hidzaba.

Ja sam pjesnikinja, volim pisati pjesme, poeziju. Motivacijski govornik, pričam o sebi drugima, o svom životu dajući ženama tako motivaciju i inspiraciju.

Cijeli svoj život slušam muziku. Volim muziku. Ali baš volim. Volim zaigrati, volim vesele ljude, volim život…

Ali od svega najviše volim svoj hidzab, kojeg sam stavila zbog osjećaja koji je došao iz duše.

Kada sam imala 14 godina nikoga nisam pitala hoću li se pokriti, zar mislite vi, ruljo licemjernih “vjernika”, da ću danas sa skoro 40 godina zbog bilo koga ili čega, skinuti hidzab?! Ponosno ga nosim 27 godina, ponosno ću ga do smrti nositi. I igrati ako Bog da.

Razija Čolaković