OGLASILE SE ZELENE BERETKE: “NE POSTOJE SUDOVI KOJI MOGU IZDATI TAKVO IZVRŠENJE KOJIM SE SLABI ORUŽANA SILA KOJA JE GARANT SLOBODE, MIRA”

Hrvatska firma „Skaut“, na osnovu presude Suda BiH, iz Ministarstva odbrane BiH uveliko izuzima municiju i naoružanje. Međutim, pojedini političari u Federaciji dodatno su podigli tenzije tvrdeći da je u toku pljenidba čak i one municije koja nedostaje Oružanim snagama BiH i koja na tržištu vrijedi višestruko više.

Predsjednik SDP BiH i poslank u Predstavničkom domu BiH, Nermin Nikšić, raspisao se na ovu temu, te poslanička pitanja poslao Pravobranilaštvu, Sudu, VSTS BiH…

Nikšić pita kako je moguće da je dozvoljena pljeniba umjesto novčanog plaćanja, da li je tačno da se na taj način ostaje bez jako deficitarne municije u količini od 1,7 miliona komada metaka kalibra 12,7 milimetara za PAM…

– Koja se cijena na tržištu može postici za MTS koji je predmet pljenidbe, te da li je to razlog pljenidbe municije umjesto isplate u novcu, hoće li neko odgovarati ukoliko se pokaže razlika u cijeni između procijenjene vrijednosti u odnosu na stvarnu cijenu trenutno na tržištu čime se objektivno tražiocu izvršenja omogućava ostvarivanje ekstraprofita – navo je u dopisu upućenom VSTS BiH.

– Ministarstvo obrane BiH sva sredstva koja predaje u posjed tražiocu izvršenja u skladu sa Presudom Suda BiH broj: S1 3P 019450 15 P, od 15.03.2017. godine i Rješenjem Suda BiH o izvršenju broj: S1 3 I 03429 019 I, od 20.12.2019. godine predaje sa „viškova“ odnosno neperspektivne vojne imovine u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH od 10.06.2009. godine i Rješenja o viškovima od 14.05.2009. godine. Radi se o različitim vrstama i količinama municije i naoružanja (ukupno 68 stavki) a shodno ugovorima koje su zaključila i potpisala bivša enititeska Ministarstva odbrane. MO BiH je, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH samo realizator istih – kažu za Srpskainfo u Ministarstvu odbrane BiH.

Povodom ovoga oglasile su se i članovi Zelenih Beretki.

ZAHTJEVAMO OD ŽELJKE KOMŠIĆA !

Da odmah bez odlaganja naredi svome ministru odbrane, kao njegov šef partije koja ga je postavila na tu funkciju, bivšem oficiru JNA Sifetu Podžiću da obustavi sva izvršenja SUDA koji se odnose na naplatu duga privatnoj hrvatskoj firmi kroz oduzimanje naoružanja jer time se oružane snage BiH razoružavaju i slabi im se borbena moć!

Znamo 1991/92 ulogu sadašnjeg ministra odbrane oficira JNA koji je branioce BiH razoružavao i hapsio kroz “zajedničke patrole” JNA I POLICIJE, kojim je i sam komandovao! Ne postoje sudovi koji mogu izdati takvo izvršenje kojim se slabi oružana sila koja je garant slobode, mira, pravde i čuvar USTAVA!
Kada sve zemlje u okruženju povećavaju i jačaju oružane snage i prijete opstanku BiH, da može neko odobriti da privatna firma može razoružati i oslabiti oružane snage!

Pozivamo Načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general pukovnik Senada Mašovića da odbije naređenje Suda i ministra odbrane da se ovo obustavi! Dragi Senade ti si bio jedan od nas u pripremi domovine, a sam znaš da je Sifet bio na suprotnoj strani koji je planirao opkoljavati Sarajevo i koji je razoružavao i hapsio sve patriote koje su željeli samo slobodu za svoju domovinu! – Izjavili su članovi Zelenih Beretki.

Ugovor o prodaji starog, neperspektivnog oružja i vojne opreme sa „Skautom“ svojevremeno su potpisala bivša entitetska ministarsva odbrane 2003. i 2004. godine. Tada je navodno rok za isporuku bio šest mjeseci, a ukupna vrijednost je ostala tajna za javnost.

Kada je došlo do reforme vojske u BiH, obavezu je na sebe preuzelo Ministarstvo odbrane BiH, ali je ugovor, uz manje isporuke, dugo bio ignorisan, zbog čega je „Skaut“ BiH tužio i dobio na sudu. Tačnije firma “Skaut“, koja se bavi trgovinom oružjem i vojnom opremom, tužila je 2017. Ministarstvo odbrane BiH u sporu vrijednom 20 miliona maraka. Presuda zbog tajnosti nije javno objavljena.

Direktor „Skauta“ Gordan Peranec za Radio Slobodna Evropa (RSE) je u februaru 2021. izjavio da ne znaju gdje je ostatak naoružanja i zašto im nije predat.

– Ministarstvo je imalo sudski nalog da do 10. januara dostavi informacije gdje i u kojim količinama se nalazi roba radi dalje realizacije izvršenja. To do danas nije dostavljeno, a bez toga Sud ne može nastaviti izvršenje presude – istakao je Peranec.

Tek nakon pomenute presude i naknadnog rješenja o njenom izvršenju, Hrvati su počeli da se namirunju iz skladišta OS BiH. Ministarstvo odbrane BiH pitali smo šta konkretno, na osnovu presude, treba da predaju „Skautu“, ali nam nisu odgovorili, osim podatka da se radi o 68 stavki različitih vrsta municije i naoružanja.
Optužnica

U međuvremenu, Sud BiH je u decembru 2021. potvrdio je optužnicu protiv ministra Cikotića, koja ga tereti da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja u periodu od 2009. do 2011. čime je budžet oštetio za oko 9,7 miliona maraka.
Selmo Cikotić

Cikotić se tereti da je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, tokom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Cikotić mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH.

– Nakon toga je preduzeću „Skaut“ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naouružanja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način oštetio je budžet za oko 9,7 miliona maraka, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu – saopšteno je iz Tužilaštva BiH u trenutku podizanja optužnice.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Zenički rudari čekaju plaću: “Sramota je šta nam rade, djeca idu u školu, a evo i ramazan je”

Proizvodnja u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koja je obustavljena u petak zbog nesilaska rudara druge Pročitaj više

POTRESNA ISPOVIJEST OCA NASTRADALOG EDINA ZEJĆIROVIĆA: “UBICE SU SE HVALILE TIME ŠTA SU EDINU SVE URADILI”

Sudski postupak koji se vodio protiv ubica Edina Zejćirovića u potpunosti je okončan. Prema pravosnažnoj presudi, dvojici ubica smanjena je Pročitaj više

CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više