OPOZICIJA RS-a SA PRESSA: Trivić ponovila da neće čestitati krađu, a Vuković pitao režim čiji su danas članovi CIК-a (VIDEO)

VIJESTI

“Juče je CiК saopštio da si izbori bili potpuno kontaminirani i zagađeni, da je bilo bezbroj nepravilnosti, ali su rekli i otprilike: „Ali i da ponovimo izbore, opet bi bilo isto, hajde da priznamo ove rezultate“. Ta sjednica je bila u najmanju ruku čudna”, rekla je potpredsjednica PDP-a i kandidatkinja za predsjednika Republike Srpske na prethodnim izborima Jelena Trivić na današnjoj konferenciji za medije.

Rekla je da je očigledno da se neko sa nekim nagodio, samo još ne znamo šta je založeno za to:

“Saznaće se i to. Već imamo tri nadležnosti koje su prenesene, a koje su nama u NSRS donesene kao veto, a sada su prošle na Savjetu ministara. I mi smo označeni da je CIК naš, da smo strani miljenici i plaćenici, ispada da je ona druga strana sve to i da se išlo protiv naroda. Neko je, tako mi djeluje, prijetio i secesijom i nemirima, a onda je rekao da će biti dobar da mu se izađe u susret”, kaže Trivić.

Trivić je pitala CIК zašto na sjednici nije rečena razlika kontrolnog brojanja i početnih rezultata, te navela da nije rečena struktura nevažećih listića, koliko je bilo lažnih potpisa, i tako dalje.

“Jedan član CIК je rekao da je bilo značajnijih odstupanja, drugi je tražio da ne govori o tome, jer je, kako je kaže, to statistika. Sada sam samo letimično prošla kroz rezultate i tako vidjela da su na tri mjesta nekim kandidatima upisani moji glasovi, što znači da je samo tu moj rezultat umanjen za 500 glasova. Čak i kontrolno prebrojani glasovi imaju manjkavosti. Toliko o neozbiljnosti i neprofesionalnosti i tom kontrolnom brojanju koji je očigledno ubrzan”, rekla je Trivić i istakla da izvještaj CIК-a treba biti javan.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ponovila je da neće čestitati krađu i zahvalila se svim građanima koji su izašli na izbore.

Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, rekao je da PDP još uvijek ne priznaje rezultate, te da advokatski i pravni tim stranke sprema sveobuhvatnu žalbu prema CIК-u BiH.

“Spremni smo ići i na Apelaciono vijeće Suda BiH i ne odustati. Jučerašnja sjednica CIК-a je pokazala propast institucija i vidjeli smo kako izgleda kada sedam pravnika priča ono što su pričali u prvom dijelu sjednice i objasnili nepravilnosti, a u drugom dijelu sjednice objašnjavali kako će ipak glasati za ono što su rekli da nije bilo u redu”, rekao je Vuković i najavio da će sutra u 15:45 časova stranke opozicije predati žalbu CIК-u BiH, a zatim će se opozicioni lideri obratiti medijima.

Vuković je pitao režim čiji su danas članovi CIК:

“Da li će svi oni koji su pričali da je Jovan Кalaba u PDP i danas to pričati? Čija je Vanja Bjelica-Prutina danas? Čiji je Suad Arnautović danas? Jesu li oni danas saradnici PDP-a i SDS-a? Čiji su danas stranci? Je li im danas dobar CIК? Prije tri dana je to bila zločinačka institucija, a juče nisam to čuo. Je li im sada loše što su se glasovi brojali u Sarajevu? Sada im je to odlično, izbrojano je onako kako odgovara režimu”, poručio je Vuković.

Istakao je da je sjednica CIК-a dala nove argumente za zahtjev za ponavljanje izbora, koji će biti korišteni u narednim postupcima.

Marinko Božović, član Glavnog odbora SDS-a, rekao je da se vlast i danas ponaša po principu „drž’te lopova:

“Dok mi danas pričamo o dešavanjima u CIК i utvrđivanju rezultata, Savjet ministara je prenio tri nadležnosti na nivo BiH, a jedna od njih je kontrolna tačka o saradnji sa EUROPOL-om. To je bila tema zbog koje su SDS i njeni funkcioneri godinama urnisani i stavljani na stub srama, ali danas dolazimo do toga da je ta nadležnost još jedna koju je SNSD prenio na nivo BiH”,  rekao je Božović, prenosi BN.

SB