ORUŽANE SNAGE BIH OSTAJU BEZ NAORUŽANJA

Pljenidba se već nekoliko mjeseci vrši po zahtjevu zagrebačke firme SCOUT, po osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

VBR-ovi, minobacači, meci, rakete za RPG, bestrzajni topovi, topovi ZIS, puškomitraljezi, haubice i još mnogo drugog naoružanja i municije bit će oduzeto od Oružanih snaga BiH, po osnovu Rješenja Suda BiH iz decembra 2019. godine.

Pljenidba se već nekoliko mjeseci vrši po zahtjevu zagrebačke firme SCOUT, po osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

– Dio municije je do sada zaplijenjen. Veći dio je iz viškova, odnosno neperspektivnog naoružanja i municije, dok je drugi, manji dio izuzet iz naših redovnih skladišta, potvrdio je za Istraga.ba ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Municija koju je SCOUT do sada zaplijenio prebačena je u skladište bugojanskog Binasa, a izuzeta je iz skladišta OSBiH u Daljanima kod Donjeg Vakufa i skladišta Krupa kod Hadžića.

Jedan dio municije SCOUT je zaplijenio i u kasarnama OS-a u Doboju i Glamoču. U pitanju su rakete 106 koje su proglašene nestabilnim. Ipak, predstavnici SCOUT-a su ih izuzeli na vlastitu odgovornost i prebacili u skladište Binasa u Bugojnu koje ne ispunjava uslove za čuvanje ovakve vrste municije.

MOBiH je zbog ovoga uputio pisano upozorenje Vladi FBiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije u kojem je navedeno da bi skladištenje “nestabilnih raketa” u Binasu moglo biti vrlo opasno. Ministar Nermin Džindić i premijer Fadil Novalić nisu se oglašavali u vezi sa ovim slučajem.

“Nestabilne rakete” se još nalaze u Bugojnu, a da bi ih SCOUT izvezao iz BiH, potrebne su mu saglasnosti MO, Ministarstva sigurnosti BiH, MVTEO-a, te OSABiH. Ukoliko jedna od navedenih institucija ne da saglasnost, SCOUT neće moći izvesti zaplijenjeno oružje iz BiH piše Oslobođenje.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više