Kategorije
SVIJET

ORUŽJE VELIKOG DOMETA: HIMARS je postao strah i trepet za Ruse, a sada je u Ukrajinu stigao i njegov “VELIKI BRAT” (VIDEO)

Vojni analitičari kažu da je ovo oružje već počelo da se pokazuje kao veoma efikasno i da je Rusima nanijelo velike gubitke u opremi i ljudstvu.

“U Ukrajinu su stigli prvi sistemi za višestruko lansiranje MLRS M270”, potvrdio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

“Pravit će dobro društvo za HIMARS bojnom polju. Hvala našim partnerima”, tvitovao je Reznikov.

Koliko je tačno sistema dobila Ukrajina, ministar nije rekao.

HIMARS je ukrajinskim snagama dao mogućnost za udare duboko iza ruskih linija i sa udaljenosti na kojoj su sigurniji od ruskog oružja dugog dometa.

GPS navođene rakete koje ispaljuje HIMARS imaju dvostruko veći domet od haubica M777, koje je Amerika ranije isporučila ukrajinskim snagama. Na otprilike 80 kilometara udaljenosti HIMARS je van dometa ruske artiljerije, dok su ruske baterije u opasnosti.

Vojni analitičari kažu da je ovo oružje već počelo da se pokazuje kao veoma efikasno i da je Rusima nanijelo velike gubitke u opremi i ljudstvu.

Govoreći blizu linije fronta na istoku, guverner Luganska Serhij Gajdaj rekao je da su osvajači u “paničnom režimu”.

“Kao što je cijeli svijet vidio posljednjih nedjelju dana, bili smo u mogućnosti da nanesemo ogromnu štetu sistemima protivraketne odbrane i skladištima municije duboko iza neprijateljskih linija”, objasnio je.

 

“Veliki brat”

A sada je u zemlju stigao i “veliki brat” sa dvostruko većom vatrenom moći. Gusjenična platforma M270 MLRS je prethodnik HIMARS u arsenalu američke vojske, odnosno, HIMARS je njena modernizovana, lakša i agilnija verzija.

Gusjeničari M270, razvijeni 1970-ih za američke i savezničke snage, manje su mobilni od HIMARS koji je na točkovima, ali im to omogućava da rade van puteva i po nepristupačnijem terenu.

HIMARS, sa druge strane, može da se kreće veoma brzo, ali samo tamo gdje postoje asfaltirani putevi. Istovremeno, zahvaljujući snažnijoj bazi na gusjenicama, stariji M270 mogu da nose više projektila – ne šest kao HIMARS, već čak 12.

HIMARS ima manji lansirni sistem, koji može da drži samo jednu kapsulu municije odjednom, odnosno samo šest raketa.

Postavljen je na šasiju kamiona porodice 6k6 FMTV. Ono što HIMARS nedostaje u vatrenoj moći, nadoknađuje prenosivosti i mobilnosti na putu. Može da se brzo rasporedi čak i preko vojnog transportnog aviona C-130.

Maksimalni domet bilo kog od ovih sistema zavisi od vrste municije koju ispaljuju. Rakete najvećeg dometa koje su trenutno dostupne za sistem su precizno vođene M30 (bojna glava za podmuniciju) i M31 (unitarna bojeva glava), koje su vođene GPS/INS i mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 kilometara.

 

Radijus

HIMARS i M270 MLRS su dizajnirani da gađaju ciljeve daleko iza neprijateljskih linija. Koriste se za uništavanje kritičnih komunikacionih čvorova, komandnih centara, aerodroma i kritične logistike, objašnjava za ukrajinski BBC penzionisani australijski general Mik Rajan.

M270 i HIMARS mogu da ispaljuju rakete koje pogađaju na udaljenosti od 40 ili 80 km, kao i moćne balističke rakete ATACMS, čije modifikacije mogu imati radijus udara do 300 km.

Amerika za sada odbija da Ukrajini dostavi ATACMS, strahujući da će Kijev njima gađati rusku teritoriju i tako dodatno eskalirati sukob.

Taras Čmut, ukrajinski vojni ekspert, kaže da je sovjetski ZSU već dostigao dubinu oštećenja od 85 km. Prema njegovim riječima, to je dobro, jer se Smerči i Uragani “završavaju karijeru” i nema izgleda za njihovo popunjavanje.

“Nadam se da ćemo u budućnosti preći i na nove vrste municije koje će povećati dubinu oštećenja na 150-300 km. Malo je vjerovatno da će nam biti dato 300 km, ali 120-150 bi bilo prikladno da bi se nadoknadila dubina štete”, smatra on.

Povećanje snabdijevanja municijom za mlazne sisteme predviđa i vojni komentator Kirilo Danilčenko.

“Biće povećan broj visokoprecizne municije za sisteme od 155 mm, kao i za gusjeničare M270 za terenske radove i HIMRS za asfalt”, rekao je on.

U intervjuu za BBS, Aleksij Reznikov je potvrdio da je Ukrajina zatražila od Amerike da joj dostave municiju znatno većeg dometa (300-500 km) od one koju trenutno ima ukrajinska vojska, piše Blic.

SB